Η Google διακόπτει προς το παρόν τη λειτουργία γεννήτριας εικόνων της πλατφόρμας Τεχνητής Νοημοσύνης ''Gemini'',  μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, αφού φαινόταν ότι απέφευγε να δημιουργήσει εικόνες με λευκούς ανθρώπους, ακόμα και για γνωστές προσωπικότητες.

Ο γίγαντας της νέας τεχνολογίας ξεκίνησε να προσφέρει τη δημιουργία εικόνων μέσω της Gemini AI νωρίτερα αυτό το μήνα. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό, ορισμένοι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρατήρησαν ότι το μοντέλο εμφανίζει ανιστορικές εικόνες, σε μια προσπάθεια συμπεριληπτικότητας και φυλετικής ποικιλομορφίας, βασισμένη στα στοιχεία που υπάρχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

01


02












Έτσι έκαναν την εμφάνισή τους μαύροι και Ασιάτες/ Ασιάτισσες ως ναζί στρατιώτες, Πάπες σαν Πάπισσες, Τεύτονες ιππότες σαν Ασιάτες, και διάφορες άλλες ιστορικές προσωπικότητες, που παρουσιάζονται και αυτοί σαν μαύροι, με πολλούς χρήστες να κάνουν λόγο για ρατσισμό, αυτή τη φορά κατά των λευκών.


Ως εκ τούτου, η Google ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τη λειτουργία γεννήτριας εικόνων του Gemini, έως ότου ετοιμαστεί μια «βελτιωμένη» έκδοση. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της: «Γνωρίζουμε ότι το Gemini προσφέρει ανακρίβειες σε ορισμένες απεικονίσεις δημιουργίας ιστορικών εικόνων. Εργαζόμαστε ήδη για να αντιμετωπίσουμε πρόσφατα προβλήματα με τη δυνατότητα δημιουργίας εικόνας του Gemini», πρόσθεσε σε μια ανάρτηση στο X την, Πέμπτη. «Θα σταματήσουμε τη δημιουργία εικόνων των ανθρώπων και θα επανακυκλοφορήσουμε σύντομα μια βελτιωμένη έκδοση».


​​Το γεγονός δεν παρέλειψε να σχολιάσει ο Ίλον Μασκ, ο οποίος με χλευαστικό ύφος σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα ''X'' ανέφερε:«Χαίρομαι που η Google το παράκανε με τη δημιουργία εικόνων με τεχνητή νοημοσύνη, καθώς κατέστησε σαφή σε όλους τον παράφορα ρατσιστικό, αντιπολιτιστικό προγραμματισμό της».