Βίντεο-βόμβα από την ομάδα του Αλεξέι Ναβάλνι υποστηρίζει ότι ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης σκοτώθηκε σκόπιμα με εντολή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν την παραμονή της απευλευθέρωσής του, μετά από μια συμφωνία για ανταλλαγή κρατουμένων, με βάση την οποία ο ίδιος θα απελευθερωνόταν με αντάλλαγμα έναν δολοφόνο της FSB, που φυλακίστηκε στη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, σε βίντεο στο YouTube που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα με τίτλο «Γιατί ο Πούτιν σκότωσε τον Ναβάλνι τώρα;», η στενή σύμμαχος του πολιτικού της αντιπολίτευσης, Μαρία Πέβτσιχ δήλωσε ότι μετά από μήνες πίεσης για μια ανταλλαγή κρατουμένων με τη συμμετοχή του Ναβάλνι, «την άνοιξη του περασμένου έτους το σχέδιό μας εγκρίθηκε», όπως αναφέρει το POLITICO. Όπως δήλωσε η ίδια: «Ο Ναβάλνι υποτίθεται ότι θα ήταν ελεύθερος τις επόμενες ημέρες, επειδή είχαμε επιτύχει μια απόφαση για την ανταλλαγή του», ενώ πρόσθεσε ότι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος ολιγάρχης, Ρόμαν Αμπράμοβιτς είχε ενεργήσει ως προσωπικός σύνδεσμος μεταξύ των δυτικών αξιωματούχων και του Πούτιν για τη μεσολάβηση της συμφωνίας. 

Почему Путин убил Навального сейчас?

Η Πέβτσιχ ανέφερε ότι η συμφωνία περιελάμβανε τον Βαντίμ Κρασίκοβ, έναν πράκτορα της FSB (της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διάδοχη υπηρεσία της KGB), που φυλακίστηκε στη Γερμανία για τη δολοφονία ενός πρώην διοικητή της Τσετσενίας το 2019, και «δύο Αμερικανούς πολίτες». Πρόσθεσε πως είχε λάβει επιβεβαίωση αργά στις 15 Φεβρουαρίου, ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μια τέτοια ανταλλαγή, ωστόσο πιστεύει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος άλλαξε στη συνέχεια γνώμη. Μια μέρα μετά, στις 16 Φεβρουαρίου, ο Ναβάλνι αναφέρθηκε ότι κατέρρευσε και πέθανε μετά από έναν περίπατο στη σωφρονιστική αποικία όπου κρατούνταν βόρεια του αρκτικού κύκλου.

«Αφού είναι πρόθυμοι να ανταλλάξουν τον Κρασίκοφ επί της αρχής, τότε πρέπει απλώς να απαλλαγώ από το διαπραγματευτικό χαρτί [τον Ναβάλνι,]. Αργότερα, θα προσφέρω κάποιον άλλο όταν έρθει η ώρα», σχολίασε η Πέβτσιχ, ερμηνεύοντας τις κινήσεις του Βλαντιμίερ Πούτιν. Συνέχισε αναφέροντας: «Είναι απολύτως παράλογο, είναι η συμπεριφορά ενός τρελού μαφιόζου. Αλλά το θέμα είναι ότι ο Πούτιν έχει τρελαθεί από το μίσος για τον Ναβάλνι». Το Κρεμλίνο δεν σχολίασε άμεσα τους ισχυρισμούς της ομάδας του Ναβάλνι.

Στο εν λόγω βίντεο, η Πέβτσιχ δεν ανέφερε τα ονόματα των δύο Αμερικανών πολιτών, που περιλαμβάνονταν στη συμφωνία, αλλά αν μια τέτοια συμφωνία υπήρξε ποτέ, πιθανότατα θα περιλάμβανε τους Αμερικανούς δημοσιογράφους Έβαν Γκέρσκοβιτς και Πολ Γουίλαν, οι οποίοι έχουν φυλακιστεί στη Ρωσία με κατηγορίες για κατασκοπεία που θεωρούνται ευρέως ως κατασκευασμένες. Υπενθυμίζεται ότι ο Πoύτιν, σε συνέντευξή του στον αμερικανό Τάκερ Κάρλσον νωρίτερα αυτό το μήνα, δήλωσε ότι δεν απέκλεισε μια συμφωνία για την απελευθέρωση του δημοσιογράφου της Wall Street Journal Γκέρσκοβιτς «εάν οι εταίροι μας κάνουν αμοιβαία βήματα», ενώ συνέχισε μιλώντας για «ένα άτομο, λόγω πατριωτικών αισθημάτων, [που] εξουδετέρωσε έναν ληστή σε μια από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες». Η δήλωσή του αυτή θεωρήθηκε ευρέως ως επιβεβαίωση ότι ο Πούτιν ήθελε να απελευθερωθεί ο Κρασίκοφ σε αντάλλαγμα.