Με μια μεγάλη αποκάλυψη άρχισε χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού η διαδικασία της αντεξέτασης της παθολογοανατόμου Δήμητρας Καραγιάννη, στο πλαίσιο της θανατικής ανάκρισης του αδικοχαμένου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι δικηγόροι της οικογένειας, ζητούν όπως προσκομίσουν στο Δικαστήριο μαρτυρία που υπάρχει ενώπιον των Αρχών και λέει ότι πρόσωπο, ομολόγησε ότι μαζί με άλλους σκότωσαν τον Θανάση Νικολάου.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με τους δικηγόρους της οικογένειας, η μαρτυρία αναφέρει ότι το εν λόγω πρόσωπο που έδωσε τη μαρτυρία φέρεται να κτύπησε με άλλους τον Θανάση και να επήλθε ο θάνατός του. Η κατάθεση είναι ημερομηνίας 12 Ιανουαρίου 2024 και αφορά ομολογία ατόμου, σύμφωνα με το οποίο, μαζί με άλλα πρόσωπα, επιτέθηκαν στον Θανάση, προκαλώντας τον θάνατό του, στις 29 Σεπτεμβρίου 2005. Την αναφορά της δικηγόρου της οικογένειας κλήθηκε να σχολιάσει στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ο οποίος ανέφερε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει οτιδήποτε. «Σε σχέση με την αναφορά για μαρτυρία και δεδομένου ότι υπάρχει μια διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου, δεν μπορούμε να σχολιάσουμε οτιδήποτε», είπε ο κ. Ανδρέου.

Τι είπε η δικηγόρος της οικογένειας

Η δικηγόρος της οικογένειας ανέφερε λίγο πριν το τέλος της διαδικασίας της 26ης Φεβρουαρίου ότι υπέβαλε αίτημα το πρωί όπως επανακληθεί ο υπαστυνόμος Μελής Αντωνίου, για να κατατεθεί ενώπιον Δικαστηρίου κατάθεση η οποία πάρθηκε από την Αστυνομία στις 12 Ιανουαρίου του 2024. Η κατάθεση περιγράφει ομολογία ατόμου, που μαζί με άλλους λέει ότι κτύπησε τον Θανάση Νικολάου τον Σεπτέμβρη του 2005. Η δικηγόρος είπε προς το Δικαστήριο ότι έχει πρόθεση να δώσει σε κεκλεισμένων των θυρών διαδικασία τα ονόματα και τα στοιχεία για να αποφευχθεί ή να μην διακινδυνεύσει οτιδήποτε γύρω από τη μαρτυρία αυτή.


H σημερινή διαδικασία

Η απουσία των παραρτημάτων που αναφέρονται στο πόρισμα των δύο ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών το οποίο κατατέθηκε ως τεκμήριο, ήταν ο λόγος που η σημερινή διαδικασία της κατάθεσης του Σάββα Μάτσα, διακόπηκε στη μέση. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, διαπιστώθηκε ότι από το πόρισμα των ποινικών ανακριτών, που κατατέθηκε στο Δικαστήριο, απουσίαζαν τα παραρτήματα της έκθεσης. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η δικαστής, τα παραρτήματα του πορίσματος τα οποία απουσιάζουν από το μαρτυρικό υλικό, αποτελούν σημαντικά στοιχεία της υπόθεσης. Εξάλλου, η δικαστής υπέδειξε προς την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας ότι κατέθεσε την έκθεση αποσπασματικά. «Δεν μπορώ να κάνω τον αστυνομικό και να κάνω αστυνομική διερεύνηση αν λείπει κάποιο έγγραφο», ανέφερε η θανατική ανακρίτρια. Την ίδια ώρα ανέφερε προς τις δικηγόρους της οικογένειας πως, «εσείς ως δικηγόροι της οικογένειας, ανέμενα ότι θα διαπιστώνατε αυτό το θέμα». Το θέμα θα επιληφθεί η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία ανέφερε ότι θα προβεί σε αντίγραφα έτσι ώστε να δοθεί αύριο στο Δικαστήριο και στους συνηγόρους της οικογένειας Νικολάου.

Σημειώνεται ότι έγινε εκ νέου προγραμματισμός και αύριο θα ολοκληρωθεί η μαρτυρία του κ. Σάββα Μάτσα και η ανετξέτασή του. Επίσης το δικαστήριο όρισε στις 8 Μαρτίου όπως καταθέσει η μητέρα του Θανάση, Ανδριανα Νικολάου.

Με πληροφορίες από ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ και ΑLPHA ΚΥΠΡΟΥ