Οι Παλαιστίνιοι που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας είναι αποκλεισμένοι από το βόρειο τμήμα και τα ανατολικό λόγω των συνόρων με το Ισραήλ, με τη μόνο διέξοδο να βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Γάζας προς τη χερσόνησο του Σινά, η οποία ελέγχεται από την Αίγυπτο και τώρα δημιουργείται ένα γιγάντιο τείχος.

Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν επίσης ότι οι αιγυπτιακές αρχές καθαρίζουν μια μεγάλη έκταση κοντά στα σύνορα, η οποία θα μπορούσε να φιλοξενήσει -προσωρινά ή όχι- έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Πρόκειται για ενέργειες που γίνονται όσο το Ισραήλ προετοιμάζεται για χερσαία επίθεση στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, στην Ράφα. Στην πόλη έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας το οποίο έχει εκκαθαριστεί από τον ισραηλινό στρατό.

aigyptos_gaza
aigyptos_gaza1
rafah_egypt_0
rafah_egypt_1


Η Αίγυπτος έχει κατασκευάσει περισσότερα από 3 χιλιόμετρα τείχους τις τελευταίες ημέρες, διαπιστώνει η έρευνα του BBC πάνω σε δορυφορικές εικόνες.

Ενώ στις 14 Φεβρουαρίου φαίνονταν περίπου 800 μέτρα τείχους, πιο πρόσφατες εικόνες δείχνουν ότι έχουν πλέον ανεγερθεί πάνω από 4 χιλιόμετρα. Το τείχος φαίνεται να κατασκευάζεται ταυτόχρονα σε τρία σημεία ενώ φαίνονται και μηχανήματα έργου.

Το οπτικό υλικό δείχνει ότι οι Αιγύπτιοι καθαρίζουν μια έκταση 16 τετρ. χιλιομέτρων από τις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά η εργασία επεκτάθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Οι αιγυπτιακές αρχές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους και ότι η περιοχή προορίζεται για σημείο συγκέντρωσης υλικοτεχνικής υποδομής για την παροχή βοήθειας.

Ωστόσο μαρτυρίες αυτοπτών λένε ότι οι τεχνικές εργασίες είναι πολύ μεγάλης κλίμακας και ότι δεν έχει ακούσει κάτι για δημιουργία κόμβου εφοδιασμού.

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, δηλώνει σταθερά ότι δεν θα ανοίξει τα σύνορά της στους πρόσφυγες. Έχει υιοθετήσει αυτή τη στάση, όπως σημειώνει το BBC, επειδή δεν θέλει να εμφανιστεί συνυπεύθυνη για τη μεγάλης κλίμακας εκτόπιση των Παλαιστινίων, αλλά και λόγω οικονομικών ανησυχιών και ανησυχιών για την ασφάλεια.

السلطات المصرية تبني منطقة عازلة محاطة بأسوار شرق سيناء.. بهدف استقبال لاجئين حال حدوث نزوح جماعي

"Ο καταυλισμός ενδέχεται να φιλοξενήσει 100.00 ανθρώπους"

Την ίδια ώρα, υπενθυμίζεται πως όπως είχε αποκαλύψει η Wall Street Journal στις 8 Φεβρουαρίου, οι Αρχές της Αιγύπτου οικοδομούν πελώριο καταυλισμό, που περιβάλλεται από ψηλά τείχη από μπετόν, στην έρημο του Σινά.

Το Κάιρο ανησυχεί για ενδεχόμενη μαζική έξοδο από τη Λωρίδα της Γάζας όταν ο στρατός του Ισραήλ αρχίσει χερσαία επίθεση στη Ράφα, εξηγεί το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη Αιγύπτιους αξιωματούχους και ειδικούς, αναφέρει πως περίπου 100.000 άνθρωποι ενδέχεται να φιλοξενηθούν σε σκηνές στον καταυλισμό, που δεν απέχει πολύ από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Φωτογραφίες από Maxar