Δυο υποψήφιοι για το αξίωμα του δημάρχου δολοφονήθηκαν μέσα σε μια μέρα στη μικρή πόλη Μαραβατίο του κεντρικού Μεξικού.

Πρόκειται για τους Αρμάντο Πέρες (PAN) και Μιγκέλ Άνχελ Σαβάλα του κυβερνώντος Κινήματος για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA, κεντροαριστερά), οι οποίοι, σύμφωνα με την πολιτειακή γενική εισαγγελία της Μιτσοακάν, δολοφονήθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους τη Δευτέρα, με τα κίνητρα της δολοφονίας τους να μην είναι σαφή προς το παρόν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, πάνω από δέκα υποψήφιοι έχουν δολοφονηθεί ήδη, προτού αρχίσει επίσημα η προεκλογική εκστρατεία ενόψει της 2ης Ιουνίου, οπότε και θα διεξαχθούν τοπικές, περιφερειακές, βουλευτικές αλλά και προεδρικές εκλογές. Τυπικά, η προεκλογική εκστρατεία ξεκινά μεθαύριο Παρασκευή 1η Μαρτίου, όμως στην πράξη οι υποψήφιοι διεξάγουν αγώνα εδώ και μήνες. Τα περισσότερα θύματα ήταν υποψήφιοι σε τοπικές εκλογές.

Αξίζει να σημειωθεί πως θεωρείται ήδη βέβαιο ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, τον Ιούνιο θα εκλεγεί γυναίκα στο κορυφαίο αξίωμα του Μεξικού, που αποτελεί τη δεύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, η οποία είναι βασικά προσανατολισμένη στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τη πρώην δήμαρχο και υποψήφια της συμπολίτευσης για την προεδρία, Κλαούδια Σέινμπαουμ, η οποία με βάση τις δημοσκοπήσεις θεωρείται η επικρατέστερη υποψήφια. Την 61χρονη υποστηρίζει σθεναρά ο απερχόμενος πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, η δημοτικότητα του οποίου είναι εξαιρετικά υψηλή.

Βασική αντίπαλός της είναι η συντηρητική γερουσιάστρια Σότσιλ Γκάλβες, υποψήφια αντιπολιτευόμενου τρικομματικού συνασπισμού στο φάσμα από την κεντροαριστερά ως την κεντροδεξιά.

Η προεδρία, με βάση τη νομοθεσία στο Μεξικό, έχει εξαετή διάρκεια και το αξίωμα ασκείται μόνο για μια θητεία.