Την ξέφρενη κούρσα του για το χρίσµα του Ρεπουµπλικανικού Κόµµατος ενόψει των προεδρικών εκλογών συνέχισε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑΝτόναλντ Τραµπ, νικώντας τη βασική του αντίπαλο, Νίκι Χέιλι, σε Νότια Καρολίνα και Μίσιγκαν.

Ο 77χρονος Τραµπ σηµείωσε µια νίκη υψίστης σηµασίας στη Ν. Καρολίνα, όπου η αντίπαλός του διετέλεσε κυβερνήτρια το διάστηµα 2011-2017, µε ποσοστό 59,8%, µε τον ίδιο να προεξοφλεί τη νίκη του πριν από τη «Σούπερ Τρίτη» του επόµενου µήνα, όταν αναµένεται να διεξαχθούν προκριµατικές εκλογές σε 15 πολιτείες. Υπό τους ξέφρενους πανηγυρισµούς των υποστηρικτών του δήλωσε ότι είναι «µια υπέροχη ηµέρα», στρέφοντας για ακόµα µία φορά τα πυρά του προς τον Τζο Μπάιντεν. «Θα του πούµε: Τζο, απολύεσαι! Βγες έξω!», τόνισε.

Στις εκλογές του Μίσιγκαν, που έλαβαν χώρα την Τετάρτη, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ σηµείωσε µία επίσης ευρεία νίκη, µε ποσοστό άνω του 68%, µε τη Χέιλι να καταβαραθρώνεται σε ποσοστό κάτω από το 30% της προτίµησης των Ρεπουµπλικανών ψηφοφόρων της πολιτείας. Με τις πληγές της ήττας στην πολιτεία της οποίας διετέλεσε κυβερνήτρια να παραµένουν ανοιχτές, έχει υποσχεθεότι θα παραµείνει στον αγώνα της διεκδίκησης µέχρι τη «Σούπερ Τρίτη», επισηµαίνοντας ότι «δεν θα εγκαταλείψω τη µάχη όταν µια πλειονότητα Αµερικανών αποδοκιµάζει τόσο τον Ντόναλντ Τραµπ όσο και τον Τζο Μπάιντεν».

Ταυτόχρονα, ο 81χρονος Μπάιντεν κατάφερε στην ίδια πολιτεία για τις προκριµατικές των ∆ηµοκρατικών να κερδίσει, µε µεγάλες όµως απώλειες για τον ίδιο, στάση ενδεικτική της ολοένα και καθοδικής δηµοτικότητάς του. Συγκεκριµένα, περίπου 58.000 ψηφοφόροι επέλεξαν τη «µη δεσµευτική» ψήφο (αντίστοιχη του λευκού), απαντώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στις εκκλήσεις ακτιβιστών για µοχλό πίεσης προκειµένου ο πρόεδρος των ΗΠΑ να ζητήσει άµεση εκεχειρία στον πόλεµο της Γάζας. Ενδεικτικό της καθοδικής πορείας του Μπάιντεν είναι και ο µέσος όρος των 27 πιο πρόσφατων δηµοσκοπήσεων που έχουν γίνει στις ΗΠΑ και αναδεικνύουν κατά µέσο όρο διαφορά 3,6 µονάδων και προβάδισµα Τραµπ µε ποσοστό 45,4% έναντι 41,8%, µε άλλες εξ αυτών να δείχνουν τη διαφορά έως και 10 µονάδες υπέρ του 77χρονου. Η τελευταία δηµοσκόπηση, στην οποία προηγείται ο νυν πρόεδρος, έλαβε χώρα στις αρχές Ιανουαρίου, µε διαφορά 4 µονάδων υπέρ του.