Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το δυτικό τμήμα της Αϊτής από τα ξημερώματα της Δευτέρας (χθες Κυριακή το απόγευμα τοπική ώρα), ύστερα από σειρά αιματηρών επεισοδίων που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα και τη μαζική απόδραση χιλιάδων κρατουμένων.


Η απόδραση χιλιάδων φυλακισμένων, ακόμα και από τη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας Pénitencier National, στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, έγινε ύστερα από εφόδους βαριά οπλισμένων κακοποιών σε δύο φυλακές, με τον ηγέτη συμμαχίας συμμοριών να έχει κλιμακώσει, από την περασμένη Πέμπτη, την προσπάθεια να ανατρέψει τον πρωθυπουργό Αριέλ Ανρί. Ως εκ τούτου, η πρωτεύουσα έχει παραλύσει και έχουν κοπεί οι επικοινωνίες.

Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει την τάξη, ανακοίνωσε απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, με άμεση ισχύ, για «περίοδο 72 ωρών» -που είναι «ανανεώσιμη», από τις «18:00 έως τις 05:00»- μέχρι και την Τετάρτη 6η Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Από την απαγόρευση εξαιρούνται μόνο δυνάμεις επιβολής της τάξης, πυροσβέστες, πληρώματα ασθενοφόρων και δημοσιογράφοι που διαθέτουν διαπιστεύσεις.

Ποιος βρίσκεται πίσω από τις αιματηρές αναταραχές

ap-haiti-tarahes02

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της μαζικής απόδρασης στην Pénitencier National, με τον εκτελεστικό διευθυντή του Εθνικού Δικτύου Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Réseau national de défense des droits humains, RNDDH), Πιερ Εσπεράνς, να αναφέρει: «Καταμετρήσαμε πολλά πτώματα φυλακισμένων». Όπως εξήγησε, μόλις περίπου εκατό κρατούμενοι απέμεναν στη φυλακή χθες Κυριακή, από τους κάπου 3.800 που βρίσκονταν έγκλειστοι εκεί πριν από την έφοδο βαριά οπλισμένων κακοποιών.

ap-haiti-tarahes03

Η κυβέρνηση κατήγγειλε τις εφόδους «των βαριά οπλισμένων εγκληματιών που ήθελαν με κάθε κόστος να απελευθερώσουν φυλακισμένους, κυρίως για απαγωγές, φόνους και άλλα σοβαρά εγκλήματα» και «δεν δίστασαν να εκτελέσουν πολίτες, να πυρπολήσουν και να λεηλατήσουν ιδιωτικά και δημόσια αγαθά».

Από την Πέμπτη, συμμορίες επιτίθενται εναντίον στρατηγικών τοποθεσιών στο πλαίσιο «συντονισμένης» δράσης για την ανατροπή του πρωθυπουργού Ανρί, ενώ πίσω από τις αιματηρές αναταραχές βρίσκεται ο επικεφαλής συμμαχίας συμμοριών Τζίμι Σεριζιέ ή «Μπάρμπεκιου», πρώην αστυνομικός, στον οποίο επιβάλλονται κυρώσεις από τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές πόσοι έγκλειστοι μπόρεσαν να αποδράσουν από τη φυλακή Κρουά ντε Μπουκέ, όπως σημείωσε ο Πιερ Εσπεράνς, με το ίδιο να εκτιμά ότι στο συγκεκριμένο κέντρο κράτησης ήταν έγκλειστοι πριν από την επίθεση περίπου 1.450 άνθρωποι.


Ο πρωθυπουργός της χώρας, Αριέλ Ανρί, βρίσκεται στην εξουσία από το 2021 και θεωρητικά θα παραχωρούσε την εξουσία την 7η Φεβρουαρίου, δυνάμει συμφωνίας που είχε συναφθεί τον Δεκέμβριο του 2022. Παρ' όλ' αυτά κάτι τέτοιο δεν συνέβη, με τον ίδιο να ανακοινώνει πως θα παραμείνει στην εξουσία, έχοντας ως επιχείρημα ότι πρέπει να αποκατασταθεί η ασφάλεια ώστε να να μπορέσουν να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι η αστυνομία «θα καταδιώξει» τους φυγάδες, θα «συλλάβει» τους εγκληματίες και «τους συνεργούς τους».

Υπενθυμίζεται ότι η Αϊτή είναι η φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου και παραμένει βυθισμένη σε σοβαρή κρίση, πολιτική, ανθρωπιστική και ασφαλείας, που επιτάθηκε μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ το 2021, με συμμορίες να έχουν πάρει τον έλεγχο μεγάλου μέρους της επικράτειας.

ap-haiti-tarahes05


Την Παρασκευή, η Κένυα και η Αϊτή υπέγραψαν διμερή συμφωνία για την αποστολή κενυατών αστυνομικών, στο πλαίσιο διεθνούς αποστολής που έχει λάβει πράσινο φως από τον ΟΗΕ. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ναϊρόμπι, ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί συζήτησε με τον Κενυάτη πρόεδρο Γουίλιαμ Ρούτο «την επιτάχυνση της ανάπτυξης» της διεθνούς οπλισμένης δύναμης αυτής, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα παραμένει ασαφές. Το κοινοβούλιο της Κένυας ενέκρινε την αποστολή.