Πραγματικό σοκ προκαλεί η ομολογία μετανάστη από τη Συρία, ο οποίος έφτασε με πλοιάριο στη Λάρνακα της Κύπρου και ομολόγησε ότι πέταξε το πεθαμένο του παιδί στη θάλασσα.

Όπως κατέθεσε ο ίδιος στην Αστυνομία, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της εξαμελούς οικογένειάς του προς την Κύπρο, ένα από τα τέσσερα παιδιά του, ηλικίας έξι ετών, πέθανε από ασιτία και, όπως ανέφερε, πέταξε το άψυχο σώμα του στη θάλασσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, oι μετανάστες ταξίδευαν γύρω στις 10 μέρες, με αποτέλεσμα να ξεμείνουν από φαγητό και νερό και το παιδάκι να μην αντέξει.

Οι Αρχές είχαν εντοπίσει τη βάρκα 58 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Λάρνακας και σ’ αυτήν επέβαιναν 36 μετανάστες, ανάμεσά τους και παιδιά, κάποια από τα οποία μεταφέρθηκαν σε νοσηλευτήρια για περίθαλψη. Μάλιστα Άνδρες του Λιμενικού και της Ναυτικής Αστυνομίας μετέβησαν στη περιοχή όπου εντόπισαν τη βάρκα, η οποία έπλεε ακυβέρνητη, σε άσχημες καιρικές συνθήκες και μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες, έγινε κατορθωτή η παραλαβή των μεταναστών και η μεταφορά τους με ασφάλεια στη ξηρά.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρήστος Ανδρέου, «κατά τη διάρκεια ελέγχου των στοιχείων των μεταναστών, στα χαρτιά μιας οικογένειας υπήρχαν τέσσερα παιδιά, ωστόσο στη βάρκα εντοπίστηκαν μόνο τρία. Ερωτηθείς που βρισκόταν το τέταρτο παιδί, ο πατέρας ανέφερε στην Αστυνομία ότι ξεκίνησαν με τα άλλα άτομα, με βάρκα στις 20 Φεβρουαρίου από τη Συρία, ωστόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τελείωσαν τα τρόφιμα και τα καύσιμα με αποτέλεσμα η βάρκα να πλέει ακυβέρνητη και σε άσχημες καιρικές συνθήκες με μεγάλη τρικυμία».

Όπως είπε ο κ. Ανδρέου, «ο πατέρας ισχυρίστηκε ότι δύο μέρες πριν τον εντοπισμό της βάρκας, είχε πεθάνει το ένα του παιδί, ηλικίας 6 ετών, πιθανώς από ασιτία και ταλαιπωρία, με αποτέλεσμα να το πετάξει στη θάλασσα».

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των επιβαινόντων στο πλοιάριο, άλλα τρία άτομα εγκατέλειψαν με αυτοσχέδιες κατασκευές το πλεούμενο και κολύμπησαν με στόχο να βγουν στη στεριά και να ζητήσουν βοήθεια.

Εντούτοις και παρά τις έρευνες που ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, τα τρία πρόσωπα δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί.

Δύο άλλα πρόσωπα, συνέχισε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, «νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση με υπερνατρίωση, αφού έπινε θαλασσινό νερό επειδή τους είχε τελειώσει το πόσιμο».

Οι μετανάστες μετά την καταγραφή των στοιχείων τους μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά.

Οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός 22χρονου άντρα που φέρεται να ήταν ο πλοηγός και ο οποίος οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, το οποίο διέταξε την οκταήμερη κράτησή του.

Εναντίον του διερευνώνται, μεταξύ άλλων, υπόθεση ανθρωποκτονίας, πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας, έκθεσης παιδιού σε κίνδυνο και υποβοήθησης μεταναστών να εισέλθουν παράνομα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι έρευνες των Αρχών είναι σε πλήρη εξέλιξη για να διαπιστωθεί αφενός κατά πόσο η κατάθεση ευσταθεί και αφετέρου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα, τόσο για τον φερόμενο θάνατο του εξάχρονου παιδιού, όσο και την εξαφάνιση των τριών μεταναστών.