Στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας διάρκειας σχεδόν δύο εβδομάδων ξεκινά από σήμερα το ΝΑΤΟ στη νέα διευρυμένη βόρεια περιοχή του με τη συμμετοχή άνω των 20.000 στρατιωτών από 13 χώρες.
Περισσότερα από 50 πολεμικά πλοία –υποβρύχια, αεροπλανοφόρα, αποβατικά, φρεγάτες, κορβέτες και αντιτορπιλικά- καθώς πάνω από 100 αεροσκάφη –από μαχητικά μέχρι θαλάσσιας επιτήρησης και ελικόπτερα– θα λάβουν μέρος στα γυμνάσια Nordic Response 24 του ΝΑΤΟ.

Welcome to the Nordics - Nordic Response 2024


Πάνω από 4.000 Φινλανδοί στρατιώτες συμμετέχουν στις ασκήσεις σε περιοχές των δύο νέων μελών της Συμμαχίας – Φινλανδίας και Σουηδίας – αλλά και της Νορβηγίας.


«Για πρώτη φορά η Φινλανδία θα μετάσχει ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ στην άσκηση συλλογικής άμυνας σε περιοχές της Συμμαχίας», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ελσίνκι.



Στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 15 Μαρτίου, συμμετέχουν ακόμη το Βέλγιο, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Ισπανία και η Ολλανδία.

ΝΑΤΟ: Η σημαντικότερη άσκηση εδώ και δεκαετίες

«Η άσκηση θα αποτελέσει επίδειξη της επιχειρησιακής ικανότητας, της συνοχής και της βούλησης του ΝΑΤΟ να υπερασπιστεί όλη την περιοχή της Συμμαχίας», όπως ανέφερε ο φινλανδικός στρατός.

«Καθώς η Steadfast Defender 24 θα είναι η πιο ουσιαστική εκπαιδευτική άσκηση του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες, οι προετοιμασίες τόσο για εκείνη όσο και για τη Nordic Response 24 έχουν ήδη ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια», πρόσθεσε.



Οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και του Ελσίνκι επιδεινώθηκαν μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η οποία ώθησε τη Φινλανδία να εγκαταλείψει την πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023 με τη Μόσχα να απειλεί με «αντίμετρα».

Nordic Response 24 – Tuki ranskalaisille joukoille


Μετά την επικύρωση του αιτήματός της για ένταξη στη Συμμαχία η Σουηδία ολοκληρώνει τις τυπικές διαδικασίες για να γίνει επίσημα το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ πιθανότατα εντός του μήνα.