Ζημιά σε σκάφος περιπολίας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας ανοιχτά της προσαρτημένης από τη Ρωσία ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας προκάλεσαν ουκρανικά θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή τους στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, αναφέρουν ότι η μονάδα των ειδικών δυνάμεών τους Ομάδα 13 επιτέθηκε στο πλοίο περιπολίας Sergey Kotov του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας κοντά στον Πορθμό του Κερτς, αναφέροντας: «Ως αποτέλεσμα πλήγματος από θαλάσσια drones Magura V5, το ρωσικό πλοίο Project 22160 Sergey Kotov υπέστη ζημιά στην πρύμνη, στη δεξιά πλευρά και στην αριστερή πλευρά του». Όπως πρόσθεσαν, η αξία του πλοίου αυτού ανέρχεται σε περίπου 65 εκατ. δολάρια.

Με τη σειρά του ο Αντρίι Γέρμακ, προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε σημερινή ανάρτησή του στο Telegram αναφερόμενος στην επίθεση σχολίασε ότι: «ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας αποτελεί σύμβολο κατοχής. Δεν μπορεί να είναι στην Ουκρανική Κριμαία».

Μετά την επίθεση, η κυκλοφορία των τρένων σταμάτησε προσωρινά στη γέφυρα που συνδέει τη χερσόνησο της Κριμαίας με τη ρωσική επικράτεια, ενώ επίσης ανεστάλη η κυκλοφορία σε αυτοκινητόδρομο για μερικές ώρες προτού επιτραπεί ξανά λίγο πριν από τις 09:00 ώρα Ελλάδος. Προς το παρόν, το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τις πληροφορίες αυτές, ενώ το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα του Reuters να κάνει σχόλιο επί του θέματος.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν ρωσικό αποβατικό πολεμικό πλοίο κοντά στην Κριμαία σε επιχείρηση με ναυτικά drones, τα οποία προκάλεσαν ρήγμα στην μία πλευρά, με αποτέλεσμα τη βύθισή του.

Παράλληλα, ο κυβερνήτης της περιφέρειας Κουρσκ της Ρωσίας, στα σύνορα με την Ουκρανία, Ρομάν Σταροβόιτ, ανακοίνωσε σήμερα ότι σιδηροδρομικός σταθμός στην περιφέρειά του αποτέλεσε στόχο πληγμάτων, από τα οποία δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram«Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Γκλούτσκοβο βρέθηκε στο στόχαστρο πληγμάτων από την πλευρά της Ουκρανίας”, διευκρινίζοντας ότι η επίθεση «δεν προκάλεσε τραυματισμούς». Από τα πλήγματα προκλήθηκε πυρκαγιά που τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο και ζημιές σε γραμμές υψηλής τάσης, προκαλώντας διακοπή ρεύματος στον σταθμό του Γκλούτσκοβο και στο κοντινό χωριό Κουλμπάκι.

Με τη σειρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέρριψε στη διάρκεια της νύχτας τρία ουκρανικά drones πάνω από την περιφέρεια Μπέλγκοροντ, που επίσης βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, η ρωσική επικράτεια αποτελεί συχνά στόχο πληγμάτων και επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αποδίδονται στο Κίεβο.

Φωτογραφία: Associated Press