Για αιώνες, ο λευκός καρχαρίας θεωρείται ως ο αδιαμφισβήτητος άρχοντας των ωκεανών. Όμως, μια νέα δύναμη έχει αναδυθεί, αμφισβητώντας την κυριαρχία του: η φάλαινα δολοφόνος, όρκα.

Σε μια εκπληκτική ανατροπή, μια όρκα έθεσε τέλος στην κυριαρχία του λευκού καρχαρία σε μια μονομαχία στα ανοικτά των ακτών του Mossel Bay στη Νότια Αφρική.

Το περιστατικό, που καταγράφηκε από τουρίστες σε κοντινό σκάφος, δείχνει την όρκα, με το παρατσούκλι Starboard, να ακινητοποιεί και να καταβροχθίζει έναν λευκό καρχαρία μήκους 2,5 μέτρων σε μόλις δύο λεπτά.

Orca whale hunts and kills great white shark in 'unprecedented' attack

Η Δρ Alison Towner, από το Πανεπιστήμιο Rhodes, ηγείται της διεθνούς ερευνητικής ομάδας που μελετά το φαινόμενο. "Η ανάλυση του υλικού μας άφησε άφωνους", δήλωσε. "Δεν γνωρίζαμε ότι οι όρκες ήταν ικανές να θηρεύουν λευκούς καρχαρίες μοναχικά και με τόση ευκολία. Αυτό αποδεικνύει την αξεπέραστη ευφυΐα και δύναμή τους, καθιστώντας τες αληθινούς υπερθηρευτές".

Η μονομαχία αποτελεί μια σπάνια ματιά στην άγνωστη πλευρά της όρκας. Γνωστές για την ομαδική συνεργασία, οι όρκες σπάνια κυνηγούν μόνες τους. Η περίπτωση του Starboard, όμως, έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα, αποκαλύπτοντας μια άγνωστη πλευρά της φύσης τους.