Δύο νεκροί και έξι τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός από επίθεση των Χούθι στο εμπορικό πλοίο True Confidence, στον Κόλπο του Άντεν στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 23 άτομα, 20 ναυτικοί και τρεις ένοπλοι φρουροί. Οι 15 από αυτούς κατάγονταν από τις Φιλιππίνες, τέσσερις από το Βιετνάμ, δύο από τη Σρι Λάνκα, ένας από την Ινδία και ένας από το Νεπάλ.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι τρία μέλη του πληρώματος του εμπορικού πλοίου αγνοούνταν ενώ άλλα τέσσερα υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα, σύμφωνα με ναυτιλιακές πηγές που είχε επικαλεστεί το Reuters.

Σημειώνεται ότι είναι οι πρώτοι θάνατοι από επιθέσεις των ανταρτών, προσκείμενων στο Ιράν, Χούθι, όπως αναφέρει το BBC.

Λίγο νωρίτερα οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη, αναφέροντας ότι έπληξαν το «True Confidence» με πυραύλους, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά.

«Η επιχείρηση έγινε αφού το πλήρωμα αγνόησε τα προειδοποιητικά μηνύματα από τις ναυτικές δυνάμεις της Υεμένης» ανέφερε ο εκπρόσωπος των Χούθι, ο Γιαχία Σαρέα, σε ομιλία του στην τηλεόραση.

Όπως ανέφερε το Reuters, το «True Confidence» ανήκει στην εγγεγραμμένη στη Λιβερία εταιρεία «True Confidence Shipping» και λειτουργεί από την «Third January Maritime» με έδρα την Ελλάδα, ανέφεραν και οι δύο εταιρείες στην κοινή τους δήλωση.

Επιπλέον, είπαν ότι το πλοίο δεν είχε καμία σύνδεση με τις ΗΠΑ, κάτι που μετέδωσαν ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ.

Η ανακοίνωση της εταιρίας

Με ανακοίνωσή τους, πλοιοκτήτες και managers του True Confidence επιβεβαιώνουν ότι το πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο, με αποτέλεσμα να παρασύρεται και να έχει τυλιχτεί στις φλόγες, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πληροφόρηση ακόμη για την κατάσταση του πληρώματος.

Όπως αναφέρουν, το πλοίο έχει πλήρωμα 20 ναυτικών, εκ των οποίων ένας είναι Ινδός, τέσσερις Βιετναμέζοι και 15 Φιλιππινέζοι.

Επίσης, πάνω στο πλοίο βρίσκονταν τρεις ένοπλοι φρουροί, δύο από τη Σρι Λάνκα και ένας από το Νεπάλ.

Το True Confidence βρισκόταν με κατεύθυνση από την Κίνα προς την Τζέντα (Σαουδική Αραβία) και την Άκαμπα (Ιορδανία), μεταφέροντας ένα φορτίο προϊόντων χάλυβα και οχημάτων.

Η ανακοίνωση επισημαίνει πως το πλοίο δεν έχει καμία σύνδεση με οποιαδήποτε αμερικανική οντότητα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Equasis, το bulk carrier τελεί υπό τη διαχείριση της Third January Maritime (συριακών συμφερόντων, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν») με έδρα τον Πειραιά και την τεχνική διαχείριση της FML Ship Management στην Κύπρο. Η Third January Maritime διαχειρίζεται έναν στόλο τριών bulk carriers.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν εξαπολύσει σειρά επιθέσεων με drones και πυραύλους εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, στο Στενό Μπαμπ αλ-Μαντέμπ και στον Κόλπο του Άντεν από τον Νοέμβριο.

Οι Χούθι υποστηρίζουν ότι ενεργούν σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστινίους για τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.