Mέλη του στρατού της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και της πολιτειακής αστυνομίας θα αναπτυχθούν στο μετρό της αμερικανικής μεγαλούπολης για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, όπως ανακοίνωσε η Δημοκρατική κυβερνήτρια Κάθι Χόκουλ.

Αφορμή για αυτή την απόφαση στάθηκε περιστατικό με πυροβολισμούς στα μέσα Φεβρουαρίου σε σταθμό του Μπρονξ, κατά τη διάρκεια του οποίου ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν. Σε άλλο περιστατικό, στα τέλη Φεβρουαρίου, ένας οδηγός του μετρό δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι, σε σταθμό του Μπρούκλιν.

ΗΠΑ: Αυξημένη κατά πολύ η εγκληματικότητα σε σχέση με πέρυσι

Ο αριθμός των σοβαρών εγκλημάτων στο δίκτυο μεταφορών εκτοξεύτηκε κατά 50% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Η ανάπτυξη των στρατιωτών της Εθνοφρουράς θα έχει στόχο να βοηθήσει την αστυνομία της Νέας Υόρκης, προκειμένου να ενισχύσει τους ελέγχους στις τσάντες των επιβατών στους σταθμούς με τη μεγαλύτερη κίνηση.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο Δημοκρατικός Έρικ Άνταμς, πρώην αρχηγός της αστυνομίας που εξελέγη το 2021 με την υπόσχεση να επαναφέρει την ασφάλεια στην πόλη μετά την πανδημία Covid, ανακοίνωσε και αυτός την ενίσχυση αυτών των ελέγχων.

Η Χόκουλ υποσχέθηκε την τοποθέτηση επιπλέον καμερών κλειστού κυκλώματος και ανακοίνωσε το σχέδιο να απαγορεύεται ευκολότερα η πρόσβαση στο μετρό στα άτομα που έχουν καταδικαστεί επειδή επιτέθηκαν εναντίον ενός εργαζόμενου του συστήματος μεταφορών.

Πριν από τα περιστατικά που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, το σοβαρότερο συμβάν είχε σημειωθεί τον Απρίλιο του 2022, όταν ένας άνδρας άνοιξε πυρ μέσα σε έναν συρμό στο Μπρούκλιν, σε ώρα αιχμής, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες άνθρωποι.