Στη λίστα της Ρωσίας με τους «τρομοκράτες και εξτρεμιστές» προστέθηκε ο σκακιστής, Γκάρι Κασπάροφ, με την κυβέρνηση να δεσμεύει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του. 

Ο Ρώσος σκακιστής τάσσεται ανοιχτά εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν και τώρα έχει μπει στο "μάτι" της υπηρεσίας οικονομικής παρακολουθήσης.

Τον Δεκέμβριο του 2023, το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι ο Κασπάροφ, μαζί με τον του συνιδρυτή του Φόρουμ της Ελεύθερης Ρωσίας Ιβάν Τιούτριν, πραγματοποίησαν δημοπρασία για να συγκεντρώσουν κεφάλαια για Ρώσους και Λευκορώσους πολίτες που πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας. Θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν έως και πέντε χρόνια φυλάκιση.

Ο κορυφαίος σκακιστής είχε καταδικάσει τη στρατιωτική επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία από το 2014, ενώ ένα χρόνο πριν έφυγε από τη Ρωσία, φοβούμενος πολιτική δίωξη.

Ο Κασπάροφ είχε χαρακτηρίσει τον Πούτιν ως τον «πιο επικίνδυνο άνθρωπο του κόσμου», με την Ρωσία να τον προσδιορίζει το 2022, ως «ξένο πράκτορα».

Στο άκουσμα πως το όνομά του συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο «τρομοκρατών και εξτρεμιστών» ο Κασπάροφ, που πλέον έχει κροατικό διαβατήριο, σχολίασε: 

«Είναι τιμή που λέει περισσότερα για το φασιστικό καθεστώς του Πούτιν, παρά για εμένα. Όπως είπε ο Γκόλντγουοτερ, ο εξτρεμισμός στην υπεράσπιση της ελευθερίας δεν είναι κακός και η μετριοπάθεια στην επιδίωξη της δικαιοσύνης δεν είναι αρετή! Αλλά κάθε αντιπολίτευση, ή απλή ευπρέπεια, πρέπει να αποκαλείται εξτρεμιστική από τη δικτατορία»