Με τα νεύρα τους τσιτωμένα θα είναι σίγουρα οι Ιταλοί μετά τη δημοσίευση της λίστας του Taste Atlas, καθώς σε αυτήν ο ιταλικός καφές έχει χαμηλότερη βαθμολογία από εκείνους των Ελλήνων.

Συγκεκριμένα, η γνωστή ιστοσελίδα που ασχολείται με κατατάξεις φαγητών και ροφημάτων, δημοσίευσε μια λίστα με τους καφέδες που έχουν την καλύτερη βαθμολογία από το κοινό. Οι συγκεκριμένες λίστες βασίζονται στις αξιολογήσεις του κοινού, με μια σειρά μηχανισμών που αναγνωρίζουν τους πραγματικούς χρήστες και αγνοούν τις αξιολογήσεις των bot, των εθνικιστών ή των πατριωτών.


Με βάση, λοιπόν, τη λίστα του Taste Atla, ο πιο δημοφιλής καφές στην Ελλάδα φαίνεται πως έχει μεγάλη απήχηση και σε άλλες χώρες, μιας και ο freddo espresso βρίσκεται στη θέση νούμερο 3, ενώ λίγο πιο πίσω του ακολουθεί ο freddo capuccino.

Στην εν λόγω λίστα συναντάμε ακόμα έναν ελληνικό καφέ στο top10 και συγκεκριμένα, στη θέση 9 έχουμε τον φραπέ. Αντίστοιχα, η Ιταλία στην πρώτη δεκάδα έχει δύο εκπροσωπήσεις με τον πατροπαράδοτο capuccino στην 6η θέση και τον espresso ristretto στην 8η, με το δημοφιλέστερο σχόλιο στην ανάρτηση να αναφέρει: «Οι Ιταλοί θα εκνευριστούν πολύ!».


Στην κορυφή της λίστας είναι ο κουβανέζικος εσπρέσο, γνωστός ως café Cubano, κουβανέζικος καφές, κουβανέζικο pull ή κουβανέζικο σφηνάκι. Ο κουβανέζικος εσπρέσο είναι επίσης πολύ δημοφιλής και ευρέως διαθέσιμος σε όλη τη Λατινική Αμερική και τη Φλόριντα. Αποτελείται από ένα σφηνάκι εσπρέσο που γλυκαίνεται με ζάχαρη κατά την παρασκευή του. Αυτή η ποικιλία εσπρέσο παρασκευάζεται από τους πιο σκούρους καβουρδισμένους καφέδες με ζάχαρη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ανοιχτός καφέ αφρός στην κορυφή του καφέ. Θεωρείται ένα απογευματινό πρότυπο που συνήθως σερβίρεται μαζί με ένα ποτήρι νερό, ενώ για την απόλυτη κουβανέζικη εμπειρία, είναι καλύτερο να τον συνδυάσετε με ένα καλό κουβανέζικο πούρο.



Προς μεγάλη έκπληξη στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ινδικός καφές φίλτρου. Eίναι μια τεχνική παρασκευής του καφέ με τη χρήση ενός ειδικού φίλτρου, το οποίο αποτελείται από δύο θαλάμους - τον επάνω με διάτρητο πυθμένα που χρησιμοποιείται για να κρατά τον αλεσμένο καφέ και τον κάτω στον οποίο στάζει αργά ο ζυμωμένος καφές. Αυτή η τεχνική παρασκευής έχει ως αποτέλεσμα έναν καφέ με πλούσια γεύση και γεμάτο σώμα, ο οποίος συνήθως αναμειγνύεται με γάλα και γλυκαίνεται με ζάχαρη. Παραδοσιακά σερβίρεται σε ποτήρι με συνοδευτικό πιατάκι (davara), ενώ μερικές φορές, ο συνδυασμός καφέ και ζεστού γάλακτος χύνεται συνεχώς από το ένα δοχείο στο άλλο μέχρι να αεριστεί και να αφρίσει.