Υψηλά επίπεδα του καρκινογόνου χημικού βενζολίου ανιχνεύθηκαν σε ορισμένα προϊόντα κατά της ακμής που ανήκουν σε πασίγνωστες μάρκες καλλυντικών, όπως η Clinique της Estee Lauder, η Up & Up της Target και η Clearasil, που ανήκει στη Reckitt Benckiser, σύμφωνα με το ανεξάρτητο αμερικανικό εργαστήριο Valisure.

Η Valisure έχει επίσης καταθέσει αίτηση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, καλώντας τη ρυθμιστική αρχή να ανακαλέσει τα προϊόντα, να διεξαγάγει έρευνα και να αναθεωρήσει τις οδηγίες του κλάδου, δήλωσε την Τετάρτη το εργαστήριο με έδρα το Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ.

Μάλιστα, το βενζόλιο ανιχνεύθηκε επίσης στο Proactiv, στο PanOxyl, στην μπάρα σαπουνιού ακμής της Walgreens και στην κρέμα ακμής Equate Beauty της Walmart. Το βενζόλιο θα μπορούσε να σχηματιστεί σε «απαράδεκτα υψηλά επίπεδα» τόσο στα συνταγογραφούμενα όσο και στα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα θεραπείας ακμής με υπεροξείδιο του βενζολίου, δήλωσε η Valisure.

Tι απαντούν Estee Lauder και Reckitt

Η Reckitt από την πλευρά της ανέφερε σε δήλωσή της στο Reuters ότι τα ευρήματα «αντανακλούν μη ρεαλιστικά σενάρια και όχι πραγματικές συνθήκες», προσθέτοντας ότι όλα τα προϊόντα Clearasil είναι ασφαλή «όταν χρησιμοποιούνται και αποθηκεύονται σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στις ετικέτες τους».

Η Estee Lauder δήλωσε ότι η Clinique χρησιμοποιεί υπεροξείδιο του βενζολίου σε ένα προϊόν, το οποίο «είναι ασφαλές για χρήση όπως προορίζεται». Η Target και η Walmart δεν απάντησαν στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Ο FDA από την πλευρά του δεν έχει ακόμη απαντήσει στην αίτηση της Valisure.

Πολύ υψηλά τα επίπεδα συγκέντρωσης της ουσίας

Η καρκινογόνος ουσία έχει ήδη βρεθεί σε διάφορα καταναλωτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων αντηλιακών, απολυμαντικών χεριών και ξηρού σαμπουάν, οδηγώντας σε ανακλήσεις προϊόντων που έχουν παραχθεί από εταιρείες όπως η Procter & Gamble και η Johnson & Johnson.

Όμως η ανίχνευση του βενζολίου στα προϊόντα για τη θεραπεία της ακμής ήταν «ουσιαστικά διαφορετική» από τις άλλες περιπτώσεις, δήλωσε η Valisure. «Το βενζόλιο που βρήκαμε στα αντηλιακά και σε άλλα καταναλωτικά προϊόντα ήταν προσμίξεις που προέρχονταν από μολυσμένα συστατικά -ωστόσο, το βενζόλιο στα προϊόντα υπεροξειδίου του βενζολίου προέρχεται από το ίδιο το υπεροξείδιο του βενζολίου», δήλωσε ο συνιδρυτής και πρόεδρος της Valisure David Light. Οι δοκιμές της Valisure έδειξαν ότι ορισμένα προϊόντα μπορούσαν να σχηματίσουν πάνω από 800 φορές το υπό όρους περιορισμένο όριο συγκέντρωσης του FDA για το βενζόλιο.