Το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ έγινε σήμερα η Σουηδία, καθώς επικυρώθηκε και τυπικά η ένταξή της στην ευρωατλαντική συμμαχία.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, γνωστοποίησε την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία, κάτι που ήταν θέμα χρόνου να συμβεί μετά την αλλαγή στάσης από την Τουρκία και την Ουγγαρία, τα δύο κράτη που ήταν αρχικά αντίθετα.

 «Είναι επίσημο - Η Σουηδία είναι πλέον το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ, παίρνοντας τη θέση που δικαιούται στο τραπέζι μας» ανέφερε στο Twitter ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

 «Η ένταξη της Σουηδίας κάνει το ΝΑΤΟ ισχυρότερο, τη Σουηδία πιο ασφαλή και ολόκληρη τη Συμμαχία πιο ασφαλή. Ανυπομονώ να υψώσω τη σημαία τους στην έδρα του ΝΑΤΟ τη Δευτέρα» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, χαιρέτισε αυτή την ιστορική στιγμή για τη χώρα του.

 

 «Σήμερα είναι μια πραγματικά ιστορική ημέρα. Η Σουηδία είναι τώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Η ενότητα και η αλληλεγγύη θα είναι ο φάρος της Σουηδίας ως μέλος του ΝΑΤΟ» είπε αρχικά, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

«Θα μοιραζόμαστε σύνορα, ευθύνες και κινδύνους με τους συμμάχους μας. Πρόκειται για μια νίκη για την ελευθερία. Η Σουηδία έκανε την ελεύθερη, δημοκρατική, κυρίαρχη και ενωμένη επιλογή να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» υπογράμμισε ο Σουηδός πρωθυπουργός, έχοντας δίπλα του τον Άντονι Μπλίνκεν.

Μπάιντεν: Το ΝΑΤΟ πιο ισχυρό από ποτέ

Την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ χαιρέτισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής,Τζο Μπάιντεν.

«Σήμερα το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρό από ποτέ με την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ήθελε να διχάσει την αμυντική συμμαχία εξαπολύοντας επίθεση στην Ουκρανία, αλλά ο οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου είναι πιο ενωμένος, αποφασισμένος και δυναμικός από ποτέ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ζελένσκι: «Η Σουηδία προστατεύεται από το ρωσικό κακό»

Ο Ουκρανός ομόλογός του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκτίμησε πως η Σουηδία είναι «καλύτερα προστατευμένη από το ρωσικό κακό» τώρα που εντάχθηκε επισήμως στο ΝΑΤΟ, στους κόλπους του οποίου φιλοδοξεί να προσχωρήσει μελλοντικά και η Ουκρανία.

 «Είναι σημαντικό να σημειωθεί σήμερα ότι ακόμη ένα ευρωπαϊκό κράτος καθίσταται καλύτερα προστατευμένο από το ρωσικό κακό» σχολίασε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος στην ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η Σουηδία έβαλε τέλος σε δύο αιώνες στρατιωτικής ουδετερότητας, υποβάλλοντας αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τα μηνύματα ηγετών για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: