Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, συναντήθηκε σήμερα το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Προεδρικό Μέγαρο, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

Χριστοδουλίδης και Φον ντερ Λάιεν μετέβησαν στην Κύπρο με το ίδιο αεροπλάνο από το Βουκουρέστι, όπου συμμετείχαν στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στη σημερινή συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο εξετάζουν το σύστημα και τις υποδομές, που αφορούν τον σχεδιασμό για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από την Κύπρο.

Ακολούθως, θα μεταβούν στο λιμάνι Λάρνακας και σε εγκαταστάσεις του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), προκειμένου να επιθεωρήσουν τις υπάρχουσες υποδομές για την αποστολή της βοήθειας στη Γάζα και αναμένεται να δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Η προσπάθεια γίνεται σε πλήρη συντονισμό με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να αποπλεύσει από την Κύπρο ένα πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια, το οποίο όμως είναι άγνωστο πού θα καταπλεύσει, αφού στη Γάζα δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές, οι οποίες, όπως ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, θα δημιουργηθούν με δική τους πρωτοβουλία.