Οι Παλαιστίνιοι που ζουν στη Γάζα φοβούνται ότι τα μεταπολεμικά σχέδια ασφαλείας του Ισραήλ θα περιορίσουν περαιτέρω την ελευθερία μετακίνησης, ενθυμούμενοι τις ημέρες της ισραηλινής κατοχής πριν από το 2005, όταν τοποθετήθηκαν σημεία ελέγχου μεταξύ γειτονικών χωριών και κατασκευάστηκαν αποκλειστικοί δρόμοι παράκαμψης για τη σύνδεση των ισραηλινών οικισμών μεταξύ τους και στο Ισραήλ.

Ένας δρόμος που κατασκευάζεται από τον ισραηλινό στρατό χωρίζοντας τη Γάζα στα δύο έφτασε στις ακτές της Μεσογείου, σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών εικόνων του CNN.

Είναι μέρος ενός σχεδίου ασφαλείας για τον έλεγχο της επικράτειας για μήνες και πιθανώς για τα επόμενα χρόνια, είπαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Μια δορυφορική εικόνα από τις 6 Μαρτίου αποκαλύπτει ότι ο δρόμος ανατολής-δύσης, ο οποίος κατασκευάζεται εδώ και εβδομάδες, εκτείνεται τώρα από τη συνοριακή περιοχή Γάζας-Ισραήλ σε ολόκληρη τη λωρίδα πλάτους περίπου 6,5 χιλιομέτρων (περίπου 4 μίλια). Περίπου 2 χιλιόμετρα (1,2 μίλια) περιλαμβάνει έναν υπάρχοντα δρόμο, ενώ τα υπόλοιπα είναι καινούργια, σύμφωνα με την ανάλυση του CNN.



Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) είπαν στο CNN ότι χρησιμοποιούσαν τη διαδρομή για να «δημιουργήσουν (ένα) επιχειρησιακό έρεισμα στην περιοχή» και να επιτρέψουν «τη διέλευση δυνάμεων καθώς και υλικοτεχνικό εξοπλισμό». Όταν ρωτήθηκε για την ολοκλήρωση της διαδρομής, το IDF είπε ότι ο δρόμος υπήρχε πριν από τον πόλεμο και «ανακαινιζόταν», επειδή τα τεθωρακισμένα οχήματα τον «χάλασαν», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει αρχή και τέλος».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε ένα σχέδιο, το οποίο έλαβε το CNN , στο γραφείο ασφαλείας του στις 23 Φεβρουαρίου για ένα μέλλον μετά τη Χαμάς για τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της «πλήρους αποστρατιωτικοποίησης» του θύλακα και της αναθεώρησης της ασφάλειας, της πολιτικής διοίκησης και της εκπαίδευσης. συστήματα.

Μέση Ανατολή: Τι είναι ο "Διάδρομος Netzarim"


Ονομάστηκε από τον πρώην ισραηλινό οικισμό Netzarim στη Γάζα, ο «Διάδρομος Netzarim» τέμνει έναν από τους δύο κύριους δρόμους βορρά-νότου της Γάζας, την οδό Salaheddin, για να δημιουργήσει μια στρατηγική, κεντρική διασταύρωση. Φαίνεται επίσης να συνδέεται με την οδό Al Rashid, η οποία εκτείνεται κατά μήκος της ακτής, δείχνουν δορυφορικές εικόνες. Οι Παλαιστίνιοι είπαν στο CNN ότι θυμούνται ότι η λεγόμενη «διασταύρωση Netzarim» υπήρχε πριν από το 2005. τότε, ήταν σε μεγάλο βαθμό προσβάσιμο μόνο στους Ισραηλινούς εποίκους.