Να εξαιρεθούν από τη σύνθεση του Εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου που θα συνεδριάσει μέσα στις επόμενες ημέρες για την υπόθεση του οικονομικού και ηθικού σκανδάλου στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται οι αρχιμανδρίτες Νεκτάριος Γεωργίου και Πορφύριος Ττόουλου της Ιεράς Μονής του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι ζήτησαν δύο Μητροπολίτες.

Ο ένας είναι ο Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας και ο άλλος ο Μόρφου Νεόφυτος. Ο πρώτος ζήτησε εξαίρεση, καθότι είναι ο οικείος Μητροπολίτης της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ και θα αντικατασταθεί από τον Χωρεπίσκοπο Καρπασίας Χριστόφορο, ενώ ο δεύτερος θα απέχει, καθώς διατηρούσε στενούς πνευματικούς δεσμούς με τα μέλη της μοναστικής αδελφότητας και θα αντικατασταθεί από τον Χωρεπίσκοπο Αρσινόης Παγκράτιο.

Οι υπόλοιποι τέσσερις που συνθέτουν το Συνοδικό Δικαστήριο είναι οι Μητροπολίτες Κιτίου Νεκτάριος, Λεμεσού Αθανάσιος, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος και ο Επίσκοπος Αμαθούντος Νικόλαος. Η συνεδρία θα γίνει υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριου.

Σύμφωνα με τις εκκλησιαστικές πηγές του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι συνεδρίες του Συνοδικού Δικαστηρίου θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών, τονίζεται δε ότι «ο οποιοσδήποτε είναι αθώος μέχρι και την τελική έκβαση της υπόθεσης». Μάλιστα, δεν αποκλείεται να κληθούν από το δικαστήριο μάρτυρες που μπορεί να είναι ακόμη και λαϊκοί. Το Συνοδικό μπορεί να αποφασίσει μέχρι και την καθαίρεση των δύο μοναχών ή και να τους θέσει σε αργία για περισσότερο από 6 μήνες, αν τα στοιχεία που έχει ενώπιόν του δικαιολογούν κάτι τέτοιο.

Μετά την απόφαση, οι δύο μοναχοί μπορούν να ασκήσουν έφεση, η οποία θα εξεταστεί από την Ιερά Σύνοδο. Στο μεταξύ, μόνο ο ένας από τους μοναχούς πήγε χθες για κατάθεση και έδινε εξηγήσεις στις Αρχές επί μιάμιση ώρα, ενώ ο δεύτερος αναμένεται να πάει για κατάθεση μέσα στο επόμενο 24ωρο.

Εξάλλου, η Αστυνομία διενεργεί δύο παράλληλες έρευνες, μία για την καταγγελία από την Ιερά Μητρόπολη για θέματα οικονομικής φύσης και μία δεύτερη για τις καταγγελίες στις οποίες προχώρησαν τέσσερις μοναχοί της συγκεκριμένης μονής. Τέλος, σε αποκαλύψεις προχώρησε στην εκπομπή «Πρωινό δρομολόγιο» ο κάτοικος του Παλαιχωρίου, λογοτέχνης Σωφρόνης Σωφρονίου. Όπως είπε, μία ηλικιωμένη δεν είχε να πληρώσει ούτε το ηλεκτρικό ρεύμα της, γιατί έδωσε χιλιάδες ευρώ σε δωρεές στο μοναστήρι, ενώ μίλησε ακόμα και για μεταβιβάσεις κτημάτων στη μονή! Ο ίδιος είχε κάνει καταγγελίες στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων και στον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής. Σημείωσε πως στο ΤΑΕ τού είπαν ότι ο ρόλος της Αστυνομίας τελειώνει, αφού όσα έγιναν είχαν την άδεια της Μητρόπολης. Ο κ. Σωφρονίου είπε ότι στην ενίσχυση της δημοτικότητας της Μονής Αββακούμ συνέβαλε η εξωφρενική προβολή θαυμάτων από τρία μεγάλα κυπριακά τηλεοπτικά κανάλια.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή