Αρνούνται όλες τις κατηγορίες εναντίον τους, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή σκευωρία, οι δύο αρχιμανδρίτες της Ιεράς Μονής του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι της Λευκωσίας, που φέρεται να εμπλέκονται σε ροζ σκάνδαλο αλλά και υπεξαίρεση χιλιάδων ευρώ από δωρεές πιστών. Πλέον, κατηγορούν ευθέως τον οικείο μητροπολίτη, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς τους, επεδίωκε να περάσει στα χέρια του η κερδοφόρα μονή.

*Διαβάστε εδώ: Κύπρος: Σάλος με το "ροζ" και οικονομικό σκάνδαλο στη Μονή του Οσίου Αββακούμ - Αποφασισμένη για κάθαρση η Εκκλησία

Οι δύο μοναχοί είχαν ζητήσει και κλήθηκαν τελικά να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις ενώπιον της Ιεράς Συνόδου της Κύπρου, που συνεδρίασε εκτάκτως χθες για την υπόθεση που συγκλονίζει τα τελευταία 24ωρα Εκκλησία και ποίμνιο. Ωστόσο, οι δύο αρχιμανδρίτες αρνήθηκαν να παραστούν, αφού η κλήση έφτασε στα χέρια τους μέσω ανεπίσημης οδού και μάλιστα με SMS.

Όπως ανέφερε, πάντως, χθες ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χριστοδούλου, ενώ οι δύο κλήθηκαν ενώπιον της Συνόδου για απολογία και μέσω τηλεφώνου αλλά και με την αποστολή τριών μηνυμάτων, αρνήθηκαν να παρουσιαστούν κι έτσι πάρθηκε η απόφαση για παραπομπή τους σε εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czp7kihpcz0p)
Οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι, μεταξύ των οποίων και ο ηγούμενος του μοναστηριού πατήρ Νεκτάριος Γεωργίου, αποδίδουν τα όσα τους καταλογίζονται σε σκευωρία, ενώ έκαναν λόγο για ξεκάθαρες απειλές που δέχτηκαν από το περιβάλλον του μητροπολίτη προκειμένου να υπογράψουν παραδοχή των πράξεων και να δηλώσουν οικειοθελή αποσχηματισμό.

Σημειώνεται ότι αρχικά τόσο ο πατήρ Νεκτάριος όσο και ο αρχιμανδρίτης Πορφύριος Ττόουλου είχαν ομολογήσει εγγράφως (το σχετικό έγγραφο βρίσκεται στα χέρια του μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα), ωστόσο, αργότερα άλλαξαν στάση και αρνήθηκαν τα πάντα. Αν δεν το είχαν κάνει, το έργο της Ιεράς Συνόδου θα ήταν εύκολο, καθώς με την εμφάνιση και μόνο του εγγράφου στη Σύνοδο θα προχωρούσαν άμεσα οι διαδικασίες για καθαίρεσή τους.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για το συγκεκριμένο μοναστήρι, στην κοινότητα Φτερικούδι της επαρχίας Λευκωσίας, καθώς σε βίντεο από κλειστό κύκλωμα ασφαλείας είχαν καταγραφεί ερωτικές συνευρέσεις μεταξύ μοναχών, ενώ πολύς λόγος έγινε για οικονομική κακοδιαχείριση και ατασθαλίες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ή κατά άλλους εκατομμυρίων, που βρέθηκαν σε χρηματοκιβώτιο στα κελιά των μοναχών. Μάλιστα, υπήρξε και ισχυρισμός ότι οι καταγγελλόμενοι είχαν στο όνομά τους διαμερίσματα στη Λεμεσό και στον Πειραιά, ο τρόπος αγοράς των οποίων ελέγχεται, ενώ καθημερινά σχεδόν φαίνεται πως ήταν τα... θαύματα που γίνονταν στο μοναστήρι, με εικόνες που δάκρυζαν μέσω δοχείου με μύρο που ήταν συνδεδεμένο πάνω τους αλλά και οι περιπτώσεις καρκινοπαθών ή παιδιών που βρήκαν την υγεία τους.


Ψυχολογική πίεση

Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, οι δύο μοναχοί σε επιστολή τους κάνουν λόγο για εξαναγκασμό σε ομολογία από το περιβάλλον του μητροπολίτη Ταμασού. Όπως ανέφερε δημοσίευμα της «Cyprus Times», ισχυρίζονται ότι δέχτηκαν απειλές και αφόρητη ψυχολογική πίεση προκειμένου να αναγκαστούν να υπογράψουν το έγγραφο και να εγκαταλείψουν τη μοναστική ζωή και τον κλήρο. Αργά το απόγευμα της Πέμπτης ανακάλεσαν και οι δύο τις υπογραφές τους.

Σύμφωνα πάντα με την κυπριακή ιστοσελίδα, οι δύο μοναχοί ισχυρίζονται τώρα ότι δέχτηκαν έφοδο από «τραμπούκους» του περιβάλλοντος του μητροπολίτη Ταμασού, οι οποίοι τους έκλεισαν για πέντε ώρες σε δωμάτιο εντός του μοναστηριού μέχρι να αποσπάσουν την υπογραφή τους.

Πηγές από το περιβάλλον των δύο μοναχών ισχυρίζονται ότι πίσω από το σάλο που ξέσπασε, βρίσκεται η επιθυμία του μητροπολίτη Ησαΐα να αποκτήσει τον έλεγχο του μοναστηριού για οικονομικούς λόγους, καθώς -σύμφωνα πάντα με τους ίδιους ισχυρισμούς- τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των επισκεπτών που ενισχύουν οικονομικώς τη μονή. Οι ίδιοι αποκάλεσαν χαλκευμένα τα στοιχεία εναντίον τους και προϊόν εγκληματικής συμπεριφοράς (παράνομη καταγραφή, επεξεργασία και χρήση οπτικοακουστικού υλικού), ενώ έκαναν αναφορά σε συγκεκριμένο μοναχό, τον οποίο χαρακτηρίζουν «άνθρωπο του μητροπολίτη Ησαΐα», ο οποίος ανέλαβε να δημιουργήσει τα ψεύτικα στοιχεία, με σκοπό να κατηγορήσει τους δύο αρχιμανδρίτες.


Οι απαντήσεις

Για το σεξουαλικό σκάνδαλο που προέκυψε από πλάνα στο εσωτερικό του μοναστηριού, τα οποία είχαν καταγραφεί από κάμερα ασφαλείας κι έδειχναν ερωτική συνεύρεση μοναχών, η πηγή που πρόσκειται στους δύο μοναχούς ανέφερε: «Βάλτε στη μηχανή αναζήτησης της Google τη φράση “μοναχοί σεξ” και θα σας παρουσιάσει πολλά βίντεο. Αυτά μπορεί κάποιος να τα μοντάρει για να υποστηρίξει ότι αφορούν στους δύο μοναχούς».

Οι πληροφορίες, ωστόσο, επιμένουν πως τα βίντεο είναι αυθεντικά και δεν αμφισβητείται η ταυτότητα των ατόμων που εμφανίζονται.

Όσον αφορά στο διαμέρισμα στον Πειραιά, η ίδια πηγή ισχυρίζεται ότι πρόκειται για κατοικία 70 τετραγωνικών που ήταν δώρο από φίλο που αγαπούσε πολύ τον ιερέα.


Ο λογαριασμός

Τα όσα έχουν αποκαλυφθεί γύρω από τα έργα και τις ημέρες των μοναχών έχουν εξοργίσει τους πιστούς, ενώ, σύμφωνα με έναν από αυτούς, έχει στα χέρια του γραπτά μηνύματα που αντάλλαξε με τον ηγούμενο Νεκτάριο, στα οποία αναφέρει ότι οι μοναχοί μένουν σε ενοίκιο και θέλουν 500 ευρώ για να πληρώσουν, ώστε να μην τους πετάξουν έξω.

Όταν εκείνος εξεδήλωσε την επιθυμία του να στείλει χρήματα, ο ηγούμενος του έδωσε τραπεζικό λογαριασμό που, όπως του είπε, διατηρεί στο όνομα που είχε ως λαϊκός, Ιωάννης Γεωργίου.

Υπενθυμίζεται ότι σε χρηματοκιβώτιο εντός της μονής βρέθηκαν 807.000 ευρώ σε μετρητά και πολλά τιμαλφή από τάματα των πιστών. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Cyprus Times, θεωρείται βέβαιο ότι η υπόθεση θα απασχολήσει και τις αστυνομικές αρχές, ενώ ενδέχεται να εμπλακεί και η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης, αφού φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις για ξέπλυμα χρήματος.

*Δημοσιεύθηκε στην Ontime