O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα (12/3) σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στα Ελληνοτουρκικά μόλις μια μέρα μετά την πληροφορία του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα τον προσεχή Μάιο.

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε στο 15ο Δείπνο Ιφτάρ των πρεσβευτών, που πραγματοποιήθηκε φέτος στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Κόμματος ΑΚ.

Ο Ερντογάν είπε ότι στην Τουρκία ελπίζουν πως «η ατμόσφαιρα που επικράτησε πρόσφατα με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο θα αποφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα». Ωστόσο υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί λύση αγνοώντας τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και την κυριαρχική ισότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Ερντογάν: Μετά τις ρωσικές εκλογές ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα επισκεφθεί την Τουρκία

Υπενθυμίζεται ότι στις 6 με 10 Μαΐου αναμένεται να επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Άγκυρα και να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η επίσκεψη επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια του χθεσινού πολιτικού διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Στην τακτική συνάντηση Πολιτικού Διαλόγου στην Άγκυρα συμμετείχαν η υφυπουργός Εξωτερικών, Πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ. Εκεί συζήτησαν για την επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία τον Μάιο και έκαναν απολογισμό της προόδου που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής.

Οι δύο πλευρές μπορεί να μην μπήκαν... «στα βαθιά» αλλά συζήτησαν για το ζήτημα των Navtex, με την ελληνική πλευρά να εκφράζει τη δυσαρέσκειά της κυρίως για το περιεχόμενο αυτών.

Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν πως καλό θα είναι να αποφεύγονται οι δηλώσεις αξιωματούχων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόβλημα στο καλό κλίμα των δυο χωρών.