Έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο είναι η Ρωσία, όπως δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη μιλώντας στο ρωσικό κανάλι Rossiya-1.

Σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με το αν η Ρωσία είναι έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο, ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε: «Από στρατιωτικής-τεχνικής άποψης, ναι είμαστε έτοιμοι». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ γνωρίζουν και καταλαβαίνουν, ότι αν αναπτύξουν στρατεύματα σε ρωσικό έδαφος ή στην Ουκρανία, η Ρωσία θα θεωρήσει την κίνηση αυτή ως παρέμβαση και θα απαντήσει.

Όπως πρόσθεσε ο Πούτιν: «Υπάρχουν αρκετοί ειδικοί (σ.σ. στις ΗΠΑ) όσον αφορά τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και όσον αφορά την στρατηγική αυτοσυγκράτηση. Επομένως δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάτι τώρα που να δείχνει ότι πλησιάζουμε σε αυτό (σ.σ. πυρηνικό πόλεμο), αλλά εμείς είμαστε έτοιμοι». Και συνέχισε προσθέτοντας: «τα όπλα υπάρχουν για να μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις. Εμείς έχουμε τις δικές μας αρχές».



Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ρώσος πρόεδρος μεταξύ άλλων σημείωσε στην ίδια συνέντευξη ότι, αν οι ΗΠΑ διεξάγουν πυρηνικές δοκιμές τότε η Ρωσία μπορεί να κάνει το ίδιο, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι απαραίτητο... πρέπει να το σκεφτούμε αλλά δεν αποκλείω να κάνουμε το ίδιο». Όπως ξεκαθάρισε, η Μόσχα δεν αντιμετώπισε ποτέ την ανάγκη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία, ενώ για την περίπτωση χρήσης πυρηνικών στην Ουκρανία είπε: «Γιατί να χρειαστούμε όπλα μαζικής καταστροφής; Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια ανάγκη».

Υπενθυμίζεται, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πούτιν «εκτοξεύει» απειλές για τη χρήση πυρηνικών όπλων, με την τελευταία φορά να είναι στα τέλη Φεβρουαρίου στην ετήσια ομιλία του με αφορμή, όπως είχε πει τότε, ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ «ετοιμάζονται να πλήξουν ρωσικό έδαφος». Όπως είχε σημειώσει: «Πρέπει να καταλάβουν ότι διαθέτουμε και εμείς όπλα, όπλα που θα μπορούσαν να τους νικήσουν στο δικό τους έδαφος».

Ο Πούτιν προειδοποίησε τότε τις χώρες του ΝΑΤΟ πως κινδυνεύουν με πυρηνική σύγκρουση. Φανερά οργισμένος, κάλεσε τους πολιτικούς της Δύσης να θυμηθούν την τύχη που είχαν ο Αδόλφος Χίτλερ της ναζιστικής Γερμανίας και ο Ναπολέων Βοναπάρτης της Γαλλίας, που εισέβαλαν ανεπιτυχώς στη χώρα του κατά το παρελθόν.Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Τώρα οι συνέπειες θα είναι πολύ πιο τραγικές».