Ο Πούτιν αντικατέστησε τον τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, ναύαρχο Νικολάι Γεβμένοφ, που ήταν στο πόστο αυτό από το 2019, με τον μέχρι σήμερα διοικητή του Βόρειου Στόλου, ναύαρχο Αλεξάντερ Μοϊσέγεφ, όπως γράφει η εφημερίδα «Ιζβέστια», ιδιοκτησίας ενός εκ των στενών συνεργατών του Ρώσου προέδρου.

To "ξήλωμα" του ναυάρχου αντικατοπτρίζει τη δυσφορία στη ρωσική ηγεσία για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις της Ουκρανίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και υποβρύχια drones που καταλήγουν συχνά στη βύθιση ρωσικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, ωθώντας τη Μόσχα να αποσύρει μεγάλο μέρος του στόλου της από τη βάση του στην Κριμαία και να τον στείλει στο Νοβοροσίσκ.

Η Ουκρανία πιστεύει ότι από την έναρξη του πολέμου έχει καταστραφεί το ένα τρίτο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που απαρτιζόταν από 80 πλοία πριν ξεκινήσει η εισβολή των δυνάμεων του Πούτιν τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι ουκρανικές επιτυχίες στη Μαύρη Θάλασσα τόνωσαν το ηθικό στη χώρα σε μια περίοδο που οι δυνάμεις της, ελλείψει πυρομαχικών, προσπαθούν να αμυνθούν στα πεδία των μαχών στο ανατολικό μέτωπο.

Ρωσία: "Ουδέν σχόλιον" από το Κρεμλίνο για την "καρατόμηση"

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές για την «καρατόμηση» του αρχηγού του ΠΝ της Ρωσίας, πράγμα διόλου ασυνήθιστο, αφού ακόμη δεν έχει σχολιάσει την απομάκρυνση του στρατηγού Σεργκέι Σουροβίκιν, τον οποίο ξήλωσε αθόρυβα ο Πούτιν το περασμένο καλοκαίρι, πιθανώς λόγω των δεσμών του με τον ηγέτη της Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

H αποπομπή του Γιεβμένοφ ήρθε λίγες μέρες μετά την έκδοση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος του και εναντίον άλλων ανώτερων Ρώσων διοικητών για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, αναφορικά με τις πυραυλικές επιθέσεις που πραγματοποίησαν υπό τη διοίκησή τους οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας σε ουκρανικές υποδομές ηλεκτροδότησης από τον Οκτώβριο του 2022 μέχρι τον Μάρτιο του 2023.

Οι επιθέσεις αυτές σακάτεψαν το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, προκαλώντας εκτεταμένα μπλακ άουτ, με συνέπεια εκατομμύρια άμαχοι να μείνουν στο σκοτάδι χωρίς δυνατότητα θέρμανσης στη διάρκεια του χειμώνα της περασμένης χρονιάς.