Ταξίδι με φορτηγίδα έκανε ένα παροπλισμένο Concorde της British Airways για να επιστρέψει μετά από πολύμηνη ανακαίνιση στο Brooklyn Navy Yard, πίσω στο Μουσείο Intrepid όπου εκτίθεται.

Το Concorde φορτώθηκε χθες Τετάρτη (13/03) σε μια φορτηγίδα και μεταφέρθηκε πάνω σε πλατφόρμα στον East River – το παλιρροϊκό στενό, που χωρίζει το Μπρονξ και το Μανχάταν από το Λονγκ Άιλαντ. Συγκεκριμένα μεταφέρθηκε, μέσω του ποταμού Χάντσον από το Μπρούκλιν στο Weeks Marine του Νιου Τζέρσεϊ, όπου παρέμεινε τη νύχτα και σήμερα θα ολοκληρώσει το υπόλοιπο του ταξιδιού του μέχρι το μουσείο Intrepid γύρω στις 09:30 τοπική ώρα.

NYC's Concorde supersonic jet will return to Intrepid Museum after restoration

Το Concorde αυτό εκτίθεται στο μουσείο από το 2003 και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, που θέλουν να θαυμάσουν από κοντά το εμβληματικό υπερηχητικό αεροσκάφος και να μάθουν την ιστορία του. Όπως αναφέρει το Μουσείο Intrepid: «Το πολύμηνο έργο αποκατάστασης περιελάμβανε αφαίρεση της επικάλυψης βαφής του αεροσκάφους, λείανση και νέα βαφή με τα ίδια χρώματα και σημάνσεις που έκαναν το Concorde έναν πραγματικό θρύλο της αεροπορίας».

Οι ξεναγήσεις στο Concorde θα ξεκινήσουν και πάλι στις 4 Απριλίου.

0111
To Concorde μεταφέρεται με φορτηγίδα στο μουσείο Intrepid μετά από πολύμηνη ανακαίνιση / Φωτογραφία: AP Photo

Η ιστορία του Concorde

Βρετανοί και Γάλλοι επιστήμονες ανέπτυξαν το Concorde. Έκανε την πρώτη του πτήση το 1969 και επτά χρόνια αργότερα, το 1976, εντάχθηκε στους στόλους της Air France και της British Airways, ξεκινώντας τις εμπορικές πτήσεις, με το να συνδέει τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

02222
Το Concorde ανέπτυξαν Βρετανοί και Γάλλοι μηχανικοί τη δεκαετία του 1960 / Φωτογραφία: AP Photo

Το Concorde έχοντας εννιαμελές πλήρωμα, μπορούσε να αναπτύξει ταχύτητα 2.150 χλμ/ώρα σε ύψος 60.000 ποδιών. Οι κατασκευαστές του υπολόγιζαν ότι θα δεχθούν παραγγελίες για 350 Concorde, αλλά τελικά κατασκευάστηκαν μόνο 20, λόγω του υψηλού κόστους των καυσίμων.

0333
Eντυπωσιακό το θέαμα του Concorde πάνω σε φορτηγίδα με φόντο τους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης / Φωτογραφία: AP Photo

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει καταγράψει πολλά ρεκόρ, όπως εκείνο της ταχύτερης πτήσης (2 ώρες, 52 λεπτά και 59 δεύτερα) από το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης προς το Χίθροου του Λονδίνου στις 7 Φεβρουαρίου του 1996.