’νδρες, γυναίκες και παιδιά, σχεδόν 36 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, παραμένουν μέχρι και σήμερα σε κατάσταση δουλείας και οι περισσότεροι από τους μισούς βρίσκονται σε πέντε χώρες, την Ινδία, την Κίνα, το Πακιστάν, το Ουζμπεκιστάν και τη Ρωσία, όπως αποκάλυψε η αυστραλιανή οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Walk Free.

Σύμφωνα με την έρευνα της οργάνωσης, «περιπτώσεις σύγχρονης δουλείας εντοπίζονται και στις 167 χώρες» οι οποίες ελέγχθηκαν. Μπορεί να αφορούν εμπορία ανθρώπων, σεξουαλική εκμετάλλευση, καταναγκαστική εργασία, υπηρεσία για εξόφληση χρέους ή ακόμη και καταναγκαστικούς γάμους.
Η Walk Free υπολογίζει ότι 35,8 εκατομμύρια άνθρωποι υπηρετούν ως «σκλάβοι», αριθμός αυξημένος κατά 20% σε σύγκριση με το 2013. Η αύξηση δεν οφείλεται πάντως σε «έκρηξη» περιπτώσεων δουλείας, αλλά στην καλύτερη μεθοδολογία η οποία χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα.

Πάνω από έξι στους 10 (ποσοστό 61%) ανθρώπους οι οποίοι είναι θύματα εκμετάλλευσης ζουν σε πέντε χώρες: στην κορυφή του καταλόγου βρίσκεται η Ινδία, όπου «υπάρχουν όλες οι μορφές σύγχρονης δουλείας» και τα θύματα υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 14,3 εκατομμύρια.


Ακολουθούν η Κίνα (3,2 εκατομμύρια), το Πακιστάν (2,1 εκ.), το Ουζμπεκιστάν (1,2 εκ.), η Ρωσία (1,1 εκ.), η Νιγηρία (834.000 άνθρωποι), η ΛΔ του Κονγκό (762.000), η Ινδονησία (714.000), το Μπανγκλαντές (680.900) και η Ταϊλάνδη (475.300).

Το υψηλότερο ποσοστό θυμάτων δουλειάς, αν ληφθεί υπόψη ο συνολικός πληθυσμός μιας χώρας, το έχει πάντως η Μαυριτανία, με 4%. Η οργάνωση εξήγησε ότι στη χώρα η δουλεία είναι κληρονομική και «ριζωμένη στη μαυριτανική κοινωνία». Ακολουθούν το Ουζμπεκιστάν, η Αϊτή και το Κατάρ.
Στις τελευταίες θέσεις του καταλόγου βρίσκονται δύο χώρες-υποδείγματα, με 100 θύματα η καθεμία, η Ισλανδία και το Λουξεμβούργο.

Η Ευρώπη συνολικά έχει το χαμηλότερο ποσοστό σκλάβων, με 1,6% που αντιστοιχεί σε 566.200 ανθρώπους οι οποίοι, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι θύματα σεξουαλικής ή οικονομικής εκμετάλλευσης. Η Βουλγαρία, η Τσεχία και η Ουγγαρία προηγούνται στον κατάλογο όσον αφορά το ποσοστό των «σκλάβων» σε σύγκριση με τον πληθυσμό των χωρών αυτών. Τα περισσότερα θύματα ωστόσο, 185.000 άνθρωποι, εκτιμάται ότι βρίσκονται στην Τουρκία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, στην 156η θέση, με 0,013%, ή (κατ' εκτίμηση) 1.400 άτομα να ζουν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας, ακριβώς κάτω από το Βέλγιο, στην 155η θέση, και την Πορτογαλία, στην 157η, που έχουν ταυτόσημα ποσοστά.