Ανοικτά της Γάζας βρίσκεται το πλοίο της οργάνωσης Open Arms, το οποίο μεταφέρει μια φορτηγίδα γεμάτη τρόφιμα. Αυτό σηματοδοτεί την έναρξη μιας δοκιμαστικής θαλάσσιας διαδρομής ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο προς τον κατεστραμμένο παλαιστινιακό θύλακα.

Η πρωτοβουλία, η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με τη φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen (WCK), στοχεύει στην παράδοση περίπου 200 τόνων τροφίμων. Η βοήθεια θα διανεμηθεί μέσω μιας αποβάθρας που βρίσκεται υπό κατασκευή στη Γάζα, ενώ ένα δεύτερο πλοίο ετοιμάζεται για αναχώρηση από την Κύπρο.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστές λίγες λεπτομέρειες για το πώς θα πραγματοποιηθεί η παράδοση και η διανομή της βοήθειας από τη στιγμή που το πλοίο θα είναι έτοιμο να ξεφορτώσει στη Γάζα, με τις υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ να κάνουν λόγο για τεράστια εμπόδια προκειμένου να διοχετευθούν οι προμήθειες σε εκείνους που τις έχουν ανάγκη.

Αν η νέα θαλάσσια διαδρομή αποδειχθεί επιτυχής, μπορεί να βοηθήσει να χαλαρώσει η κρίση λιμού που επηρεάζει τη Γάζα, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται αντιμέτωπο με τον υποσιτισμό, με νοσοκομεία στις πιο βαριά πληγείσες βόρειες περιοχές να κάνουν λόγο για παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα.