Με βασικό στόχο την εξομάλυνση των διαφόρων Παρισιού και Βερολίνου σε ζητήματα όπως η αποστολή στην Ουκρανία χερσαίων στρατευμάτων, αλλά και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, συναντιούνται σήμερα στο Βερολίνο ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς. Παρών θα είναι και ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ.

«Η παρέμβαση της Βαρσοβίας είναι ευπρόσδεκτη», υπογραμμίζει στη γαλλική εφημερίδα Figaro ο Νίκο Λαντζ, ερευνητής στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, σημειώνοντας ότι ο Τουσκ, «πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι συνηθισμένος να συνδυάζει αντικρουόμενα συμφέροντα και είναι ικανός να κατευνάσει τις διαφορές». Ο ίδιος θεωρεί τη σύνοδο των τριών «ένα καλό σημάδι, που δείχνει ότι τα πράγματα μπαίνουν στη θέση τους και ότι τα λάθη ίσως διορθώνονται».

Ανάλογη «αισιοδοξία» εξέφρασε και ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, «για το τι μπορεί να αντιπροσωπεύει αυτή η τριμερής σύνοδος κορυφής», σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες, Πέμπτη, στη γαλλική εφημερίδα Ouest-France.

Οι τρεις ηγέτες πρέπει εξάλλου να εξομαλύνουν τις διάφορες τους πριν από την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 21 και 22 Μαρτίου, σημειώνει η Figaro, επισημαίνοντας τη σύγχυση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου για πιθανή αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία και την απόρριψη ενός τέτοιου ενδεχόμενου από τον Γερμανό καγκελάριο.

Στην ίδια εφημερίδα ο Γιάκομπ Ρος, αναλυτής του γερμανικού think tank DGAP, αναφέρει ότι «είχαν γίνει συζητήσεις, αλλά ο καγκελάριος είχε επιμείνει ότι δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθούν».

Εικόνα: ΑΡ