Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τη Μονή Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι στην Κύπρο. Η Μονή ήρθε στην επικαιρότητα μετά την αποκάλυψη σκανδάλου με οικονομικές και σεξουαλικές προεκτάσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας. Οικονομικές απάτες, επενδύσεις real estate, ροζ βίντεο, ψεύτικα θαύματα, αλλά και ξύλο με ζωνάρι σε γυναίκα σοκάρουν, ενώ αποκαλυπτικά βίντεο, έχουν δει τα τελευταία εικοσιτετράωρα το φως της δημοσιότητας.

Το σοκαριστικό βίντεο με ξυλοδαρμό γυναίκας

Στο τελευταίο από τα βίντεο καταγράφονται από τον εξωτερικό χώρο της εκκλησίας σκηνές, όπου διακρίνονται οι μοναχοί να λογομαχούν έντονα και ένας εξ αυτών φαίνεται να χτυπά μία γυναίκα με το ζωνάρι του, σε μια απίστευτα προκλητική άσκηση βίας σε αυτήν. Τη χτυπά, μάλιστα, με τέτοια μανία, που η ζώνη σπάει και φεύγει το μεταλλικό κομμάτι.

Η γυναίκα, η οποία προφανώς ήταν εθελόντρια και ασκούσε χρέη καθαρίστριας, προσπαθούσε να τους δώσει κάτι με τους μοναχούς να αρνούνται. Καθ’ όλη τη διάρκεια του βίντεο, φαίνονται να ωρύονται, ενώ κάποια στιγμή η άτυχη γυναίκα πέφτει στο έδαφος. Στο τέλος, αποχωρεί από τη Μονή κουτσαίνοντας..

Αποκλειστικό/Πρωτοσέλιδο: Μοναχός Μ.Αββακούμ σπάει ζωνάρι πάνω σε γυναίκα

Έτσι παρασκεύαζαν το «ψεύτικο» μύρο

Ψεύτικα θαύματα, με εικόνες να δακρύζουν και να στάζουν μύρο, έφερναν χιλιάδες πιστούς στο Μοναστήρι για να προσκυνήσουν και να το ενισχύσουν οικονομικά, αφήνοντας και τάματα αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ. Μάλιστα τα «θαύματα» συχνά προβάλλονταν από βίντεο στο YouTube, με τους μοναχούς να έχουν έντονη δραστηριότητα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αλλά και παρουσία στα ΜΜΕ.

Το μύρο που «δάκρυζαν» οι εικόνες ήταν πραγματικό, μιας και οι ίδιοι οι καλόγεροι είχαν τοποθετήσει μηχανισμό, που το διοχέτευεστην εικόνα από δοχείο το οποίο δεν ήταν ορατό. Ο εν λόγω μηχανισμός ανακαλύφθηκε, αλλά κανένας δε μίλησε για την απάτη, ώστε να μην… σκανδαλιστούν οι πιστοί. Τα τάματα και οι εισπράξεις στο παγκάρι από τους χιλιάδες πιστούς είχαν «γεμίσει» τις τσέπες των δύο μοναχών, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχαν στο κελί τους μεγάλα ποσά σε μετρητά, που υπολογίζονται στο 1.000.00 ευρώ, αλλά και χρυσαφικά και άλλα πολύτιμα αντικείμενα. Διαπιστώθηκε ακόμα ότι διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς με μεγάλα ποσά καταθέσεων, ενώ είχαν «επενδύσει» και στην αγορά διαμερισμάτων στον Πειραιά και στην Κύπρο, τα οποία χρησιμοποιούσαν για δική τους χρήση.

Τα όσα ακούγονταν τους τελευταίους μήνες οδήγησαν σε αιφνιδιαστική έρευνα από τον οικείο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας και κάπως έτσι παραλήφθηκαν τα σχετικά βίντεο που «καίνε» τον ηγούμενο της Μονής και κάποιους μοναχούς. Όταν οι μοναχοί αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούσαν να διαψεύσουν τα όσα είχαν καταγραφεί, ζήτησαν να αποσχηματιστούν.

Σε βίντεο ακούγονται οι μοναχοί να συζητούν και να παρασκευάζουν το «μύρο», που τοποθετούσαν στο σταυρό και στη συνέχεια τον χρησιμοποιούσαν για να πείσουν τους πιστούς, ότι κάνει «θαύματα». Στο βίντεο, που καταγράφηκε από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, γίνεται γνωστό ότι το «μύρο» είναι προϊόν απάτης, το οποίο κατασκευαζόταν με οδηγίες του ηγουμένου της Μονής. Όπως φαίνεται στο οπτικογραφημένο υλικό, ο Ηγούμενος και ένας άλλος μοναχός, σε χώρο γραφείου, προετοιμάζουν τον σταυρό, τοποθετώντας το υγρό που είχαν ετοιμάσει προηγουμένως.

ΜΟΝΗ ΑΒΒΑΚΟΥΜ - ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΜΥΡΟ"

«Ένιωσα την ανάγκη να κάνω δωρεά»

Οι δωρεές των πιστών είναι αυτές που έφερναν χρήματα στη Μονή και οι μαρτυρίες πιστών δεν ήταν πάντα εναντίον της Μονής. Μία εκ των πιστών ανέφερε στο «Ακόμα δεν είδες τίποτα» πως λόγω προβλήματος υγείας έπρεπε να προχωρήσει σε εξωσωματική, ωστόσο ο Γέροντας της Μονής την καθησύχασε.

Όπως είπε: «Εγώ αυτή τη στιγμή έχω την… στα χέρια μου, γιατί είναι ταγμένο το παιδί. Είχα πάει σε έναν γιατρό και μου είχε πει ότι έχω κάποιο θέμα υγείας και δεν θα μπορέσω να κάνω παιδί και ότι θα πρέπει να προχωρήσω σε εξωσωματική. Εγώ όταν είχα μιλήσει με τον Γέροντα και όταν του είχα βάλει κάτω τις ανησυχίες μου και την επιθυμία μου, μου είχε πει «κόρη μου, σου λέω εγώ ότι δεν έχεις πρόβλημα. Το μωρό σου είναι στα “Φώτα του Καλησπέρα”» και αυτή ήταν η φράση του Γέροντα προς όλες τις κοπέλες που ήθελαν ένα παιδάκι και δεν τα κατάφερναν». Όπως θα πει η ίδια, μετά από 3 μήνες έμεινε έγκυος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, μια ακόμα πιστή, η οποία ένιωσε την ανάγκη να κάνει δωρεά στη Μονή. Όπως αναφέρεται για τη ίδια: «Μία κοπέλα, η οποία είχε πρόβλημα με την καρδιά της, η ίδια δεν το ήξερε και όταν ο Σταυρός του Αγίου Πορφυρίου, όταν την σταύρωσε και κόλλησε στην καρδιά, στο στήθος της λέει “κόρη μου, εδώ ο σταυρός δείχνει ή ότι κάτι έχεις ή ότι κάτι είχες ή ότι θεραπεύεσαι”. Το έψαξε η κοπέλα και όντως είχε κάποιο θέμα με την καρδιά και έπρεπε να μπει χειρουργείο».


«Ήθελε να γράψουμε δωρεάν το χωράφι στην Εκκλησία»

Ακόμα μια μαρτυρία είδε το φως της δημοσιότητας, αφού σε αυτή αναφέρεται: «Τον παρακολουθούσα μέσα από την τηλεόραση και διάφορες αναρτήσεις του. Είχαμε μόνο μία τηλεφωνική επικοινωνία μία φορά. Μέσα από κοινούς γνωστούς βρήκε το τηλέφωνό μου, με κάλεσε για να με ρωτήσει αν δίνω τη συγκατάθεσή μου να δοθεί ένα χωράφι, το οποίο είχε ο πατέρας μου μαζί με ξαδέλφια και άλλους συγγενείς, στην Εκκλησία. Αρχικά εγώ κατάλαβα ότι θα ήθελε να αγοράσει το χωράφι αυτός η το μοναστήρι, για να το χρησιμοποιήσει για σκοπούς, όπως μου είπε, να καλλιεργούν διάφορα ζαρζαβατικά μέσα. Απ’ ότι κατάλαβα από τη συζήτηση κατάλαβα ότι ήθελε δωρεάν το χωράφι, να το γράψουμε δωρεάν στην εκκλησία». Σχετικά με τις δωρεές των πιστών ανέφερε, πως έχει ακούσει πως ορισμένοι έχουν δώσει από 1.000 έως 4.000 ευρώ.

Τι λένε οι δικηγόροι των μοναχών

Την Τετάρτη (13.03.2024) οι δικηγόροι των δύο αρχιμανδριτών της Μονής, με ανακοίνωσή τους, με αφορμή το βίντεο που είδε τη δημοσιότητα και αφορούσε το μύρο που υπήρχε στη Μονή, κάνουν λόγο για χαλκευμένη βιντεοταινία. Όπως αναφέρουν: «Αναφορικά με δημοσιευθείσα σήμερα (χθες) Τετάρτη 13 Μαρτίου βιντεοταινία, όπου εμφανίζονται η εικόνα του προσώπου και διάλογοι του ηγουμένου Νεκτάριου Γεωργίου και του αρχιμανδρίτη Πορφύριου Ττόουλου, φέρεται σε γνώση του κοινού ότι η βιντεοταινία αυτή είναι χαλκευμένη και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αποτελεί προϊόν παράνομης επεξεργασίας με σκοπό την εξαπάτηση του κοινού και τη δημιουργία αντιπερισπασμού αναφορικά με τις κραυγαλέες ευθύνες του μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης: «Εντυπωσιάζει μάλιστα το γεγονός ότι ο «σκηνοθέτης» αυτής της βιντεοταινίας, προκειμένου να την καταστήσει επιβαρυντική και ενοχοποιητική για τους παραπάνω κληρικούς, εμφανίζει έναν εξ αυτών να δίνει εντολή στον άλλον με τη φράση «βάλε μύρο» που ακούγεται. Ως εάν αυτός που την έδωσε ήθελε να ακουστεί αυτή η εντολή, πέραν από τον λήπτη της, και από τρίτα πρόσωπα, τους θεατές της βιντεοταινίας. Ουδείς λόγος υπήρχε, εάν πράγματι συνέβαινε κάτι τέτοιο, να δοθεί τέτοια εντολή. Η σκηνοθεσία είναι κραυγαλέα. Αναμένεται ενδεχομένως η δημοσίευση και άλλων τέτοιων «σκηνοθετημένων» βιντεοταινιών, η χάλκευση και διαρροή των οποίων συνιστά ποινικό αδίκημα. Στόχος και πάλι θα είναι η εξαπάτηση του κοινού και ο αντιπερισπασμός».

«Δεν κατάλαβαν οι κάτοικοι; Κανείς;»

Σοκαριστικά χαρακτήρισε όσα συμβαίνουν στη Μονή η Μαρία Αντωνιάδου, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, τονίζοντας πως ευθύνη φέρουν ο Μητροπολίτης και η Εκκλησία της Κύπρου. Όπως χαρακτηριστικά διερωτήθηκε: «Δεν κατάλαβαν οι κάτοικοι; Κανείς; Ο Μητροπολίτης που εμπιστεύτηκε την αδελφότητα δεν καταλάβαινε τι γινόταν εκεί; Δεν μπορεί να μην γνώριζαν».

Η κα. Αντωνιάδου πρόσθεσε: «Φαίνεται πως μέσα στην αδελφότητα υπήρχε άλλος κληρικός που συνδεόταν με τον Μητροπολίτη και έδωσε τα περισσότερα στοιχεία. Δεν είναι μόνο καταγγελίες πιστών. Είναι βίντεο από κλειστά κυκλώματα της μονής, δεν γίνεται να έχουν σκηνοθετηθεί αυτά τα βίντεο».

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και οι έρευνες συνεχίζονται.. Τραπεζικοί λογαριασμοί ανοίγουν και η ακίνητη περιουσία των μοναχών γίνεται «φύλλο και φτερό», ενώ ένα-ένα τα στόματα αρχίζουν να ανοίγουν και αυτά και νέες αποκαλύψεις έρχονται κάθε μέρα στο φως.