Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο της Τουρκίας για εποικισµό των κατεχόµενων εδαφών της Κύπρου από Παλαιστινίους, οι οποίοι το τελευταίο διάστηµα φαίνεται ότι συρρέουν µεταξύ Μαραθόβουνου και Αµµοχώστου, ανάµεσά τους και τροµοκράτες της «Χαµάς». Κύριο ρόλο στον συντονισµό των ενεργειών φαίνεται ότι έχει αναλάβει η τουρκική µυστική υπηρεσία (ΜΙΤ) µε τους δορυφόρους της σε Αίγυπτο, Λιβύη, Λίβανο, Συρία και Ιράν, µεθοδεύοντας τη µεταφορά τουλάχιστον 200.000 εκτοπισµένων, ώστε να ασκηθεί µεγαλύτερη πίεση στη διεθνή κοινότητα. Το νησί έχει µετατραπεί κυριολεκτικώς σε πόλο της διεθνούς κατασκοπείας, καθώς εκτιµάται ότι οι τροµοκρατικές οργανώσεις προσπαθούν παράλληλα να εγκαταστήσουν τα «στρατηγεία» τους σε ευρωπαϊκό έδαφος, ώστε να διαφεύγουν προς το ψευδοκράτος όταν απειλούνται, διατηρώντας κοντά στην «πράσινη γραµµή», στη Βοκολίδα, στη Γαστριά, στο Ριζοκάρπασο κ.α., τους «στρατούς» τους

Κοµβική η Ράφα

Κρίσιµη θεωρείται η κατάσταση στη Ράφα, το µοναδικό σηµείο διέλευσης προς την Αίγυπτο, όπου έχουν συγκεντρωθεί 1 εκατοµµύριο Παλαιστίνιοι, µε σκοπό να διαφύγουν από την εµπόλεµη ζώνη. Κι ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, ενηµερώνει ότι επίκειται εισβολή στη Ράφα, «ώστε να αποκατασταθεί η ασφάλεια και η ειρήνη στο κράτος του Ισραήλ», τα καραβάνια κινούνται από τη µία πλευρά προς Ταρτούς και Λατάκια στη Συρία και από την άλλη, µέσω Λιβάνου, προς τα αιγυπτιακά παράλια µε τελικό προορισµό τα λιβυκά λιµάνια του Τοµπρούκ και της ∆άρνης (Ντέρνα), απ’ όπου εσχάτως διαπιστώθηκε µεταναστευτική ροή προς τη νότια Κρήτη και τα ιταλικά παράλια. Ωστόσο, ο θαλάσσιος αυτός διάδροµος κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνος, αφού στο παρελθόν έχουν συµβεί πλήθος ναυαγίων, µε αποκορύφωµα την τραγωδία 57 ναυτικά µίλια κάτω από την Πύλο, όπου τον περασµένο Ιούνιο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 500 µετανάστες. Ετσι, το ενδιαφέρον µετατοπίζεται προς την ευρύτερη θαλάσσια ζώνη µεταξύ Κύπρου, Συρίας και Λιβάνου.

Ανταλλαγή πληροφοριών

Το µείζον ζήτηµα φέρεται ότι τέθηκε από τον διοικητή της ΕΥΠ, Θεµ. ∆εµίρη, στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίµπ Μικάτι, µε τον οποίο συναντήθηκε στη Βηρυτό στις αρχές του µήνα. Επίσης, υπήρξε αντίστοιχη συντονιστική σύσκεψη µε τον επικεφαλής των µυστικών υπηρεσιών της Κύπρου, τον παλαιό διπλωµάτη Τάσο Τζιωνή, επί σειρά ετών συνεργάτη του Τάσσου Παπαδόπουλου. Σύµφωνα µε πληροφορίες της «Κυριακάτικης Απογευµατινής», η εκτίµηση για διαφυγή στα Κατεχόµενα 300 πυρήνων της «Χαµάς» απασχόλησε ιδιαίτερα τους αξιωµατούχους, όπως και µια λίστα µε ονόµατα εκατοντάδων αναγνωρισµένων προσφύγων αµφίβολης συριακής καταγωγής, οι οποίοι εντοπίστηκαν να αιτούνται άσυλο στην Κύπρο, έχοντας εξασφαλίσει µε διαφορετικά ονοµατεπώνυµα άσυλο σε Ελλάδα και Ιταλία.

Οι ελληνοκυπριακές υπηρεσίες ασφαλείας, αξιοποιώντας άλλες πηγές της διεθνούς συνεργασίας, επικεντρώνουν στο πρόσωπο του Ιρανού πράκτορα των «Φρουρών της Επανάστασης» Said Ebadi ως χειριστή της κατάστασης. Ο συγκεκριµένος οργάνωσε απόπειρα µαζικής δολοφονίας Ισραηλινών πολιτών τον Ιούνιο και τον Νοέµβριο του 2023 στην Κύπρο, τις οποίες κατάφερε να αποτρέψει η Μοσάντ σε συνεργασία µε τις κυπριακές υπηρεσίες, δίνοντας τον ∆εκέµβριο στη δηµοσιότητα τα στοιχεία των διαβατηρίων που χρησιµοποιεί. Παλαιότερα, δε, λογίζεται ότι είχε εµπλακεί στο µακελειό της Νίκαιας, όπου τον Αύγουστο του 2016 στο γαλλικό τουριστικό θέρετρο είχαν χάσει τη ζωή τους 84 άνθρωποι.

Ο Said Ebadi και ακόµα ένας ιρανικής καταγωγής, υψηλόβαθµο στέλεχος του κλάδου Εξωτερικών Πληροφοριών των «Φρουρών της Επανάστασης», χρησιµοποιούν στο σκέλος του επιχειρησιακού σχεδιασµού την ίδια οµάδα, µέλος της οποίας φέρεται να είναι ο Πακιστανός εντολέας των δύο οµοεθνών του που τον περασµένο Μάρτιο προµελετούσαν κτύπηµα σε εβραϊκό εστιατόριο στην Αθήνα. Το «σπάσιµο» των µεταξύ τους επικοινωνιών από τη Μοσάντ και τη CIA οδήγησε στην ανάδειξη πλήθους αποδεικτικών στοιχείων συµµετοχής τους σε τροµοκρατικές πράξεις, αλλά κυρίως της ολικής επαναφοράς τους στο πεδίο της Τζιχάντ, και δη στην Κύπρο.

Ευνοϊκές συνθήκες

Οι ξένες µυστικές υπηρεσίες εκτιµούν πως το ψευδοκράτος παρέχει ευνοϊκές συνθήκες για δράση πρακτόρων του Ιράν. Πολλοί Ισραηλινοί, που είχαν εγκατασταθεί µόνιµα ή επισκέπτονταν συχνά τα Κατεχόµενα στην Κύπρο, αποσύρθηκαν, καθώς θεωρούν ότι υπάρχει πραγµατικός κίνδυνος για την ασφάλειά τους. Αυτό δεν σηµαίνει, βέβαια, ότι αποχώρησαν και τα κλιµάκια «εποπτείας». Συνέβη το αντίθετο, µιας και στα Κατεχόµενα µετεγκαταστάθηκαν από το 2021-2022 άνω των 40.000 Ρώσων.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής