Θύελλα αντιδράσεων στην Γερμανία μετά τη δήλωση της υπουργού Παιδείας Μπετίνα Σταρκ-Βάτσινγκερ, ότι τα σχολεία έχουν την ευθύνη να προετοιμάσουν τους μαθητές και για το ενδεχόμενο πολέμου.

Η υπουργός δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στις εφημερίδες του ομίλου Funke: «Η κοινωνία στο σύνολό της πρέπει να προετοιμαστεί σωστά για κρίσεις - από μια πανδημία έως τις φυσικές καταστροφές και τον πόλεμο», τονίζοντας: «Οι ασκήσεις για καταστροφές είναι κομμάτι της καθημερινής ζωής εκεί και μπορούμε να μάθουμε από αυτό. Οι νέοι πρέπει να έχουν επίγνωση των απειλών της ελευθερίας τους και να μπορούν να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους και τα σχολεία έχουν καθήκον να αναδεικνύουν τους κινδύνους με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία, αλλά και να βοηθούν στην αντιμετώπιση της ανησυχίας και του φόβου».

Επιπλέον, η Μπετίνα Σταρκ-Βάτσινγκερ κάλεσε τα σχολεία στην Γερμανία να αναπτύξουν «χαλαρή» σχέση με τις ένοπλες δυνάμεις, με επισκέψεις αξιωματικών, οι οποίοι θα αναλάβουν να εξηγήσουν τι ακριβώς κάνει η Bundeswehr για την ασφάλεια των πολιτών. Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέρριψε τις εισηγήσεις περί επαναφοράς της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, αναφέροντας: «Καταργήθηκε επειδή δεν θεωρείται πλέον συνταγματικά αποδεκτή», επισήμανε και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να αποσπάται η προσοχή από αυτό που είναι πραγματικά απαραίτητο αυτή τη στιγμή, δηλαδή τον εξοπλισμό της Bundeswehr ώστε να είναι σε θέση να αμυνθεί».


Ποιοι επικρότησαν την πρότασή της 

Την υποστήριξη της εκπροσώπου των Φιλελευθέρων (FDP) για θέματα Παιδείας Ρία Σρέντερ έλαβε η Υπουργός, με τη Σρέντερ να σχολιάζει: «Τα παιδιά και οι νέοι πρέπει να προετοιμαστούν για κρίσεις και πολέμους στο σχολείο. Πώς συμπεριφερόμαστε όταν συμβαίνει μια κρίση. Να μαθαίνουν επίσης πρώτες βοήθειες», ενώ και ο πρόεδρος του Συλλόγου των Γερμανών Δασκάλων Στέφαν Ντουλ σημείωσε ότι «είναι καθήκον του σχολείου να μεταφέρει με ειλικρίνεια στα παιδιά και τους νέους τις προκλήσεις της εποχής, μεταξύ άλλων σχετικά με κρίσεις και πολέμους. Ας μην ξεχνάμε: νέοι με εμπειρίες από πολέμους βρίσκονται ήδη σε πολλές τάξεις των σχολείων μας: από την Συρία, το Αφγανιστάν ή την Ουκρανία». Τόνισε ωστόσο ταυτόχρονα ότι δεν θεωρεί κατάλληλη την διεξαγωγή ασκήσεων πολιτικής προστασίας στα σχολεία.


Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Αρκετές όπως προαναφέρθηκε, ήταν και οι αντιδράσεις στην πρόταση της υπουργού. Η πρόεδρος της Διάσκεψης των υπουργών Παιδείας των κρατιδίων Κριστίνε Στράιχερτ-Κλίβοτ από την πλευρά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) χαρακτήρισε την πρόταση της ομοσπονδιακής υπουργού Παιδείας «υπερβολικά περιοριστική», ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης της Bundestag, Κάι Γέρινγκ (Πράσινοι) ανέφερε ότι κυρία Σταρκ-Βάτσινγκερ «θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στις βασικές δομές του εκπαιδευτικού συστήματος, αν κρίνουμε από τα πενιχρά αποτελέσματα της έρευνας PISA. Απαιτείται επειγόντως πρόοδος σε πολλά εκπαιδευτικά ζητήματα. Αλλά όχι τρομολαγνεία με πολεμική ρητορική».

Στο ίδιο κλίμα, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς Χάιντι Ράιχινεκ ζήτησε περισσότερες επενδύσεις στην παιδεία και κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Η υπουργός Παιδείας να φροντίσει για αυτό, αντί να υποκινεί τον φόβο του πολέμου στα σχολεία».

Φωτογραφία: ΑΡ