Νέος αυστηρός νόμος αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στη Φλόριντα βάζοντας στοπ στη χρήση των social media για παιδιά κάτω των 14 ετών.

Ο νόμος με τίτλο HB3 και υπογεγραμμένος από τον κυβερνήτη Ron DeSantis, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2025 και καθοδηγεί τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να διαγράψουν τους λογαριασμούς των ατόμων κάτω των 14 ετών.

Οι εταιρείες που δε θα διαγράψουν λογαριασμούς, κινδυνεύουν να μηνυθούν για λογαριασμό παιδιών - με τον ανήλικο να επιδικάζεται έως και 10.000 δολλάρια. Οι ίδιες αντιμετωπίζουν πρόστιμο έως και 50.000 ανά παράβαση του νόμου.

Πρόκειται για εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των Facebook, Instagram, YouTube και WhatsApp. Τα παιδιά ηλικίας 14 και 15 ετών θα χρειαστούν, επίσης, τη γονική συναίνεση πριν εγγραφούν σε πλατφόρμες όπως το Instagram και το Snapchat.

Ο Ρεπουμπλικανός ομιλητής της πολιτείας Πολ Ρένερ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο την κορυφαία του προτεραιότητα και είπε ότι «ένα παιδί στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του δεν έχει την ικανότητα να γνωρίζει ότι απορροφάται από αυτές τις εθιστικές τεχνολογίες».

Όπως ενδεχομένως ήταν αναμενόμενο, ήδη αρκετές εταιρίες αντιδρούν καθώς ισχυρίζονται ότι ο νόμος παραβιάζει το σύνταγμα των ΗΠΑ.