Σοκ προκάλεσε η είδηση ότι ένα κομμάτι της γέφυρας Key Bridge στην πολιτεία Μέριλαντ των ΗΠΑ κατέρρευσε γύρω στη 01:30 τα ξημερώματα (τοπική ώρα), όταν ένα φορτηγό πλοίο που μετέφερε κοντέινερ χτύπησε έναν από τους πυλώνες της, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά και στη συνέχεια να καταρρεύσει ένα μέρος της.

Moment bridge collapses in Baltimore after cargo ship collision


Η γέφυρα έχει μήκος 2,57 χιλιομέτρων (1,6 μιλίων), ενώ το 300 μέτρων φορτηγό πλοίο «Dali», που έπεσε πάνω της, έχει σημαία Σιγκαπούρης και μετέφερε εμπορευματοκιβώτια. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για έως και 20 άτομα -εργάτες- που βρίσκονταν πάνω της και ως εκ τούτου βρέθηκαν στο νερό. Σύμφωνα με χειριστή πυροσβεστικού πλοιαρίου, «ένα πλοίο με κοντέινερ χτύπησε την Key Bridge στη Βαλτιμόρη. Τμήμα της γέφυρας έχει καταρρεύσει. Στην περιοχή σπεύδουν πλοιάρια της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας».


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η πολιτεία Μέριλαντ - Δύο άνθρωποι διασώθηκαν

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση διάσωσης, καθώς σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής της Βαλτιμόρης στο νερό μπορεί να έχουν βρεθεί έως και 20 εργάτες που ήταν στην γέφυρα τα ξημερώματα της Τρίτης.

Την επιχείρηση δυσκολεύουν οι χαμηλές θερμοκρασίες του νερού στην περιοχή (9-10 βαθμούς Κελσίου), αλλά και το πετρέλαιο που έχει χυθεί στο νερό.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που έγιναν γνωστά λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), οι διασωθέντες από τα νερά του ποταμού Πατάπσκο, στη Βαλτιμόρη, είναι δύο.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής της Βαλτιμόρης, ο ένας εκ των δύο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε «πολύ σοβαρή κατάσταση» μετά τη διάσωσή του από τα νερά. Ο δεύτερος αρνήθηκε τις πρώτες βοήθειες, καθώς δεν είχε τραυματισθεί.

Οι ομάδες διάσωσης αναζητούν «περισσότερα από επτά άτομα», δήλωσε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Βαλτιμόρης. Πρόσθεσε ότι ήταν ένα «πολύ μεγάλο συμβάν με πολύ μεγάλο αποτύπωμα».

«Οι πληροφορίες υπόκεινται σε αλλαγές, καθώς έχουμε περισσότερες πληροφορίες», είπε ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί όλη την ημέρα. Όλοι οι ναυτικοί είναι καλά στην υγεία τους και είναι ακόμη μέσα στο πλοίο.

Είπε επίσης ότι το σόναρ ανίχνευσε την παρουσία οχημάτων στο νερό, ωστόσο η αναζήτηση γίνεται πιο δύσκολη λόγω του φαινομένου της παλίρροιας.

«Παλεύουμε στο σκοτάδι. Είναι πολύ πιθανό να έχουμε κάποιον εκεί που δεν έχουμε δει ακόμη», είπε ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής.



Δείτε εικόνα ζωντανά από το σημείο:


Εν τω μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η πολιτεία του Μέιρλαντ με απόφαση του κυβερνήτη, Γουές Μουρ. Σε δήλωσή του ο κυβερνήτης αναφέρει: «Εργαζόμαστε με μια διυπηρεσιακή ομάδα για να αναπτύξουμε γρήγορα ομοσπονδιακούς πόρους από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Είμαστε ευγνώμονες για τους γενναίους άνδρες και γυναίκες που καταβάλλουν προσπάθειες για να σώσουν όσους εμπλέκονται και προσευχόμαστε για την ασφάλεια όλων. Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές οντότητες που πραγματοποιούν προσπάθειες διάσωσης, καθώς συνεχίζουμε να αξιολογούμε και να ανταποκρινόμαστε σε αυτή την τραγωδία».

Γιατί το πλοίο χτύπησε τη γέφυρα

Σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας Maritime Risk and Safety Consultants Ltd, η πιθανότερη εξήγηση για την πορεία του πλοίου ήταν κάποια μηχανική βλάβη. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η πιθανότητα ανθρώπινου λάθους είναι λιγότερο πιθανή, καθώς αρκετοί θα ήταν αυτοί που ήταν σε υπηρεσία τη στιγμή της πρόσκρουσης στη γέφυρα.

Όπως σημείωσε ο Βρετανός ειδικός: «Δεν υπάρχει χώρος για λάθη ενός ατόμου, γιατί κάποιοι άλλοι που θα ήταν παρόντες θα φώναζαν "κάτι συμβαίνει εδώ"». Και πρόσθεσε: «Η πιθανότερη αιτία του συμβάντος είναι κάποια βλάβη στη μηχανή του πλοίου ή στο σύστημα πλοήγησης».



Τι δείχνει η ανάλυση των καρέ

Σε ανάλυση των καρέ πριν από την πρόσκρουση του πλοίου αλλά και των δεδομένων από την κίνησή του προχώρησε το βρετανικό κανάλι, σημειώνοντας ότι το «Dali» φαίνεται να χάνει ισχύ στη μηχανή, να προσαρμόζει την πορεία του και να βγάζει καπνό πριν να χτυπήσει τη γέφυρα στη Βαλτιμόρη.

Στα στοπ καρέ από τη στιγμή της πρόσκρουσης, στις 01:24:32 τοπική ώρα, το πλοίο φαίνεται να χάνει ισχύ για περίπου 60 δευτερόλεπτα. Ένα λεπτό αργότερα καπνοί βγαίνουν από το πλοίο, ενώ τα φώτα σβήνουν για δεύτερη φορά περίπου δύο λεπτά πριν από την πρόσκρουση στη Francis Scott Key Bridge.

Στις 01:28:44 τοπική ώρα Βαλτιμόρης το πλοίο προσκρούει σε πυλώνα της γέφυρας, που καταρρέει μέσα σε μόλις 4 δευτερόλεπτα.

01111

02222


Η γέφυρα

Η Francis Scott Key Bridge είναι η μεγαλύτερη γέφυρα στην περιοχή της Βαλτιμόρης. Κατασκευάστηκε το 1977, έχει μήκος 2,6 χλμ. και υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση τη διασχίζουν 11,5 εκατομμύρια οχήματα, με το κόστος κατασκευής της να είναι 110 εκατομμύρια δολάρια.

Ship strikes Baltimore's Francis Scott Key Bridge causing partial collapse, Maryland officials say


Αποτελεί μέρος του αυτοκινητόδρομου Ι-95, του βασικού αυτοκινητόδρομου που διατρέχει την ανατολική ακτή των ΗΠΑ από τον βορρά ως τον νότο.

Port of Baltimore, Baltimore, Maryland USA | StreamTime LIVE