Την αντίδραση της εταιρείας παιχνιδιών Lego προκάλεσε η πολιτική ενός αστυνομικού τμήματος στην Καλιφόρνια να καλύπτει με κεφάλια από φιγούρες της εταιρείας παιχνιδιών τα πρόσωπα υπόπτων στις φωτογραφίες που αναρτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, από τις αρχές του 2023 το αστυνομικό τμήμα της πόλης Μουριέτα της κομητείας Ρίβερσαϊντ της Καλιφόρνια καλύπτει με κεφάλια από φιγούρες Lego και emoji τα πρόσωπα συλληφθέντων, αλλά οι αλλοιωμένες φωτογραφίες έγιναν viral μετά τις διευκρινίσεις που έδωσε με ανάρτηση στις 18 Μαρτίου αναφορικά με την πολιτική αυτή.

Όπως ανέφερε, από την 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ νέος νόμος στην Καλιφόρνια που απαγορεύει στα αστυνομικά τμήματα να δημοσιεύουν στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες συλληφθέντων.

Γιατί καλύπτουν με κεφάλια Lego τα πρόσωπα συλληφθέντων

«Το αστυνομικό τμήμα της Μουριέτα είναι περήφανο για τη διαφάνειά του στις σχέσεις του με τους πολίτες, αλλά σέβεται και τα δικαιώματα όλων και την προστασία που τους παρέχει ο νόμος, ακόμη και στους υπόπτους».

Ειδικοί επισημαίνουν ολοένα και συχνότερα τον αρνητικό αντίκτυπο από τη δημοσίευση των φωτογραφιών υπόπτων καθώς ενδέχεται να λειτουργήσουν επιβαρυντικά εν αναμονή της δίκης τους, και οι καταδικασθέντες πιθανώς θα δυσκολευτούν να βρουν δουλειά μετά την έκτιση των ποινών τους, ενώ οι εικόνες λόγω του κοινωνικού στιγματισμού θα τους στοιχειώνουν για μια ζωή.

lego_3
lego_6
lego_4
lego_1
lego_2
lego_5
lego_7

Το αστυνομικό τμήμα αναζητεί νέες μεθόδους για να συνεχίσει να δημοσιεύει το περιεχόμενό του

Ωστόσο, στις 19 Μαρτίου, η Lego κάλεσε το αστυνομικό τμήμα της Μουριέτα και «με σεβασμό μας ζήτησε να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε την πνευματική της ιδιοκτησία στο περιεχόμενό μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που, φυσικά, κατανοούμε και με το οποίο θα συμμορφωθούμε», δήλωσε ο υπαστυνόμος Τζέρεμι Ντουράντ.

Ο ίδιος εξήγησε ότι το αστυνομικό τμήμα αναζητεί νέες μεθόδους για να συνεχίσει να δημοσιεύει το περιεχόμενό του με τρόπο που θα είναι ενδιαφέρων για τους followers του στα social media.