«Φτερά» έκαναν από την έδρα της Europol στη Χάγη σημαντικά έγγραφα, τα οποία θεωρητικά βρίσκονταν κλειδωμένα σε μία αποθήκη που βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας. Σύμφωνα με το Politico πρόκειται για ένα «πακέτο» που περιέχει εξαιρετικά ευαίσθητα αρχεία που περιείχαν προσωπικές πληροφορίες κορυφαίων στελεχών των υπηρεσιών επιβολής του νόμου. 

Υπενθυμίζεται ότι η Europol είναι ένας από τους πιο σημαντικούς οργανισμούς της Ε.Ε. και συντονίζει σημαντικές διεθνείς έρευνες και επιχειρήσεις με τις εθνικές αστυνομικές αρχές και εταίρους όπως η Interpol και το FBI.

Όπως τονίζεται σε εσωτερικό σημείωμα της υπηρεσίας αλλά και συζητήσεις που έγιναν με νυν και πρώην υπαλλήλους της υπηρεσίας, οι έντυποι φάκελοι προσωπικού της εκτελεστικής διευθύντριας της Europol, Catherine De Bolle καθώς και άλλων ανώτερων υπαλλήλων διέρρευσαν πριν τον Σεπτέμβριο.

«Στις 6 Σεπτεμβρίου 2023, η Διεύθυνση Europol ενημερώθηκε ότι οι προσωπικοί έντυποι φάκελοι αρκετών μελών του προσωπικού της είχαν εξαφανιστεί», αναφέρεται στο σημείωμα. Όταν οι υπάλληλοι έλεγξαν όλα τα αρχεία του οργανισμού, ανακάλυψαν «πρόσθετους χαμένους φακέλους», προστίθεται.


Το εν λόγω περιστατικό έχει γίνει θέμα συζήτησης στον οργανισμό με το προσωπικό να ανταλλάσσει σημειώματα για το πώς χάθηκαν οι φάκελοι – και, κυρίως, να προσπαθεί να καταλάβει πώς η κεντρική αρχή επιβολής του νόμου της Ευρώπης μπήκε σε τέτοιο χάος.

«Δεδομένου του ρόλου της Europol ως αρχής επιβολής του νόμου, η εξαφάνιση των προσωπικών αρχείων των μελών του προσωπικού συνιστά σοβαρό περιστατικό παραβίασης της ασφάλειας και των προσωπικών δεδομένων», τονίζεται στο σημείωμα. Σύμφωνα με το Politico, όπου μίλησαν τέσσερις νυν και πρώην αξιωματούχοι της Europol δήλωσαν ότι ορισμένοι από τους χαμένους φακέλους επανεμφανίστηκαν όταν ένας πολίτης τους βρήκε εγκαταλελειμμένους σε δημόσιο χώρο στη Χάγη και τους έφερε σε τοπικό αστυνομικό τμήμα.

«Οι φάκελοι προσωπικού αφορούσαν την εκτελεστική διευθύντρια της Europol, De Bolle, και τρεις από τους αναπληρωτές διευθυντές της, τον Jürgen Ebner, τον Andrei Lințǎ και τον Jean-Philippe Lecouffe», τόνισαν. Ας σημειωθεί ότι μετά το περιστατικό, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού του οργανισμού, Μασιμιλιάνο Μπετίν, τέθηκε σε διοικητική άδεια. Οι ευαίσθητοι έντυποι φάκελοι της Europol φυλάσσονται κλειδωμένοι σε ένα χρηματοκιβώτιο, σε ένα δωμάτιο που περιορίζεται σε περιορισμένο προσωπικό. Για το περιστατικό ενημερώθηκε και ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων (ΕΕΠΔ) όπως και τα μέλη του προσωπικού των οποίων οι φάκελοι «εξαφανίστηκαν».