Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αποκάλυψε ότι δεν έχει μιλήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν από τον Δεκέμβριο του 2022, αν και στο παρελθόν μιλούσαν συχνότερα.

Ο Όλαφ Σολτς, δήλωσε σε ΜΜΕ της Γερμανίας σήμερα (28/3) ότι μετά το ξέσπασμα του πολέμου, η Ρωσία και η Ουκρανία προσπάθησαν να διαπραγματευτούν, αλλά η Μόσχα δεν είχε σοβαρή πρόθεση. «Οι συνομιλίες απέτυχαν επειδή η Ρωσία τις χρησιμοποίησε μόνο ως πρόσχημα για να μετακινήσει τα στρατεύματά της στα ανατολικά για μια μεγάλη επίθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σολτς: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι ο πόλεμος δεν θα κλιμακωθεί


Ο Γερμανός καγκελάριος αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του στη Μόσχα τον Φεβρουάριο του 2022, λίγο πριν αρχίσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Για το περιβόητο μακρύ τραπέζι στο οποίο κάθισε για τη συνάντηση με τον Ρώσο ηγέτη ο Σολτς εξήγησε ότι το διάλεξε ο Πούτιν γιατί «ανησυχούσε για τον κορωναϊό».

Τέλος, ο Σολτς, ο οποίος έχει συχνά επικριθεί επειδή αρνείται να στείλει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Taurus για να βοηθήσει την Ουκρανία, υπερασπίστηκε τον εαυτό του: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι ο πόλεμος δεν θα κλιμακωθεί».

Δεσμεύτηκε, μάλιστα, ότι η Γερμανία «θα συνεχίσει να το κάνει για όσο διάστημα χρειαστεί» και πρόσθεσε ότι ο Πούτιν δεν πρέπει να υπολογίζει ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία θα μειωθεί με τον καιρό.