Σκάνδαλο µε δίκτυο χρηµατισµού από τη Μόσχα για την προώθηση της προπαγάνδας της αποκάλυψαν οι Αρχές σε Βέλγιο και Τσεχία. Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο, κατήγγειλε ότι η Ρωσία προσέγγισε ευρωβουλευτές και «τους πλήρωσε για να προωθήσουν τη ρωσική προπαγάνδα». Λίγες ώρες νωρίτερα οι τσεχικές Αρχές αποκάλυψαν ότι ο ειδησεογραφικός ιστότοπος «Φωνή της Ευρώπης» λειτουργούσε µε ρωσική χρηµατοδότηση.

Διαβάστε ακόμα: Οι επόµενες κινήσεις του Πούτιν µετά το 87% στις εκλογές και την πέµπτη θητεία - Η κυριαρχία, το power game και η εκεχειρία

«Το Κρεµλίνο χρησιµοποιεί παραπλανητικούς ιστότοπους που προσποιούνται ότι είναι ενηµερωτικοί»

Εµπλεκόµενος φέρεται να είναι ο Ουκρανός πρώην ολιγάρχης και σύµµαχος του Βλαντίµιρ Πούτιν, Βίκτορ Μεντβέντσουκ. «Πρόκειται για εξαιρετικά ανησυχητικές αποκαλύψεις», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Κοµισιόν, Βέρα Γιούροβα. «Το Κρεµλίνο χρησιµοποιεί παραπλανητικούς ιστότοπους που προσποιούνται ότι είναι ενηµερωτικοί και µε χρήµατα αποκτά συγκαλυµµένη επιρροή. ∆εν µπορούµε να είµαστε ένα βήµα πίσω από τον Πούτιν και τον προπαγανδιστικό στρατό του. Πρέπει να έχουµε διαρκώς κατά νου ότι θα χρησιµοποιεί την παραπληροφόρηση και τις έξωθεν παρεµβάσεις ως όπλο για να διχάσει την Ευρώπη», συµπλήρωσε. Μετά τις αποκαλύψεις ο ιστότοπος και ο λογαριασµός στην πλατφόρµα Χ του Voice of Europe δεν λειτουργούν.

Είναι όµως ακόµα ενεργό το κανάλι του στο YouTube, όπου υπάρχουν συζητήσεις µε 13 ευρωβουλευτές, που ανήκουν στις τρεις δεξιές ευρωοµάδες (Λαϊκό Κόµµα, Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθµιστές, Ταυτότητα και ∆ηµοκρατία) ή είναι ανεξάρτητοι. ∆εν έχει όµως επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για αυτούς που κατηγορούνται ότι χρηµατίστηκαν από τη Μόσχα. Σύµφωνα µε διαρροές των µυστικών υπηρεσιών της Τσεχίας σε ΜΜΕ της χώρας, εµπλέκονται πολιτικοί από Γερµανία, Γαλλία, Πολωνία, Βέλγιο, Ολλανδία και Ουγγαρία. Τα βίντεο προωθούν τα συνηθισµένα θέµατα της ρωσικής προπαγάνδας: να µη γίνει δεκτή η Ουκρανία στην ΕΕ, να ασκηθούν πιέσεις στο Κίεβο να συνθηκολογήσει, να µη δίνεται έµφαση στον πόλεµο στην Ουκρανία.

Μνήμες Qatargate

Σε πολλά από τα βίντεο εµφανίζεται ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Μαρσέλ ντε Γκράαφ του ακροδεξιού Φόρουµ για τη ∆ηµοκρατία. Ο ίδιος απορρίπτει κατηγορηµατικά τις κατηγορίες ότι χρηµατίζεται από τη Μόσχα. Μόλις προ δύο εβδοµάδων 50 ευρωβουλευτές έστειλαν επιστολή στην πρόεδρο Ροµπέρτα Μέτσολα, προειδοποιώντας ότι οι λόγοι του Ντε Γκράαφ στην αίθουσα προωθούν την προπαγάνδα του Κρεµλίνου. Το περιστατικό έχει ισχυρές οµοιότητες µε το σκάνδαλο χρηµατισµού ευρωβουλευτών από το Κατάρ και τις οµιλίες της Εύας Καϊλή υπέρ του εµιράτου, λίγο προτού της απαγγελθούν κατηγορίες για χρηµατισµό. «Ποτέ δεν µας πρόσφεραν και δεν λάβαµε χρήµατα», δηλώνει εκπρόσωπος του ευρωβουλευτή της Εναλλακτικής για τη Γερµανία, Μαξιµίλιαν Κρα, ο οποίος επίσης εµφανίζεται σε αρκετά βίντεο. Η «Φωνή της Ευρώπης» ιδρύθηκε στην Ολλανδία από επιχειρηµατία που συνδεόταν µε το κορυφαίο στέλεχος της Ακροδεξιάς Τιερί Μποντέ, που προ δεκαετίας διοργάνωσε δηµοψήφισµα στην Ολλανδία, µε το οποίο επιχειρήθηκε να εµποδιστεί η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»