Η βάση των ψηφοφόρων του υποψήφιου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει διευρυνθεί, τονίζει ο ομογενής Χρήστος Μαραφάτσος. Ο νεαρός σε ηλικία, δραστήριος Ελληνοαμερικανός είναι αυτόν τον καιρό ένας από τους πλέον ένθερμους «υπολοχαγούς» του πρώην προέδρου και νυν υποψηφίου στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, όντας από τους πρώτους που είχαν πολιτογραφηθεί στην πρώτη προεκλογική εκστρατεία του μεγιστάνα, όταν οι πιθανότητες εκλογής του δεν ήταν καθόλου βέβαιες. Ως ένας από τους βασικούς εκπροσώπους του «Εθνικού Συνασπισμού Διαφορετικότητας για τον Τραμπ» και ιδρυτής της ομάδας «Ελληνες για τον Τραμπ», ήδη από τις προεδρικές εκλογές του 2016, τονίζει πόσο φιλελληνικές ήταν οι πολιτικές Τραμπ -στον βαθμό που στρίμωχνε την Τουρκία- και πως οι δικαστικές περιπέτειές του δεν δείχνουν παρά χρόνιους τακτικισμούς των Δημοκρατικών.

Ο επενδυτής επιχειρηματίας, ο οποίος πέρυσι έγινε εταίρος σε μια επένδυση δισεκατομμυρίων στη Σαουδική Αραβία, παραμένει ο πιστός ομογενής της «πρώτης φουρνιάς» των Ελληνοαμερικανών που περιέβαλαν τον νεαρό ακόμη στην πολιτική Τραμπ. Ο Ράινς Πρίμπους έμεινε προσωπάρχης του Τραμπ για μόλις 189 ημέρες, ο Τζορτζ Τζιτζίκος, πρώην αναπληρωτής βοηθός του Τραμπ, απολύθηκε από τον πρώην πρόεδρο, ενώ, αντίθετα, επιτυχημένη θεωρείται η καριέρα του Μάικλ Κράτσιος, επικεφαλής του Γραφείου Τεχνολογίας των ΗΠΑ επί Τραμπ. Και ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Τραμπ, κατηγορήθηκε ότι κατέθεσε ψευδή στοιχεία στο FBI για τις επαφές του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και συμφώνησε να συνεργαστεί στην έρευνα με το FBI.

Μεταξύ των ομογενών συμβούλων του Τραμπ που θεωρήθηκαν επιτυχημένοι, και ο Αντριου Λιβέρης είχε διοριστεί από τον Ντόναλντ Τραμπ σύμβουλος για την ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα και την οικονομική ανάπτυξη (ενώ είχε αναλάβει συμβουλευτικά πόστα και επί Ομπάμα).

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, κι άλλοι γνωστοί ομογενείς υποστηρικτές του Τραμπ δηλώνουν ανοιχτά τη στήριξή τους προς τον πρώην πρόεδρο. Όπως έκανε η ομογενής Ρεπουμπλικανή βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη, την οποία είχε άλλωστε αναδείξει ο Τραμπ. Σε επίσημη δήλωση, επικαλούμενη και την τοποθέτηση της Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Στάτεν Αϊλαντ, στήριξε τον Τραμπ πριν ακόμη η Νίκι Χέιλι αποχωρήσει από την εσωτερική κούρσα, μετά τη συντριπτική νίκη του στη λεγόμενη «Σούπερ Τρίτη». «Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Στάτεν Αϊλαντ μίλησε. Ας ενωθούμε πίσω από τον διαφαινόμενο υποψήφιο του κόμματός μας, Ντόναλντ Τραμπ. Οταν ο Τραμπ ήταν στην εξουσία, οι πραγματικοί μισθοί ήταν σε επίπεδα-ρεκόρ, η ανεργία ήταν σε χαμηλό 50ετίας και εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν από τη φτώχεια. Σε διεθνές επίπεδο, είχαμε ειρήνη, το Ισραήλ είχε καλή σχέση με τα αραβικά κράτη υπό τις Συμφωνίες του Αβραάμ (Abraham Accords), οι εχθροί μάς σέβονταν, τα σύνορά μας ήταν ασφαλή και δεν είχαμε τη μεταναστευτική κρίση που πλήττει τη Νέα Υόρκη σήμερα. Δυστυχώς, όλα αυτά αναιρέθηκαν από τη διακυβέρνηση Μπάιντεν και αυτός είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε να επιστρέψει ο πρόεδρος Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο», τόνιζε στη γραπτή δήλωσή της η κ. Μαλλιωτάκη.

katsimatsidis
Η Αντρεα Κατσιματίδης, κόρη του ομογενούς δισεκατομμυριούχου Τζον Κατσιματίδη

Γνωστός υποστηρικτής και στενός φίλος του μεγιστάνα, από τους πιο πλούσιους ομογενείς, είναι ο δισεκατομμυριούχος Τζον Κατσιματίδης, με τον οποίο ο πρώην πρόεδρος θεωρείται πως συναντιέται σε κλειστά κλαμπ, για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την πολιτική ή να παίξουν γκολφ. Ο μεγιστάνας της Red Apple, που το 2013 είχε βάλει υποψηφιότητα για δήμαρχος της Νέας Υόρκης στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών, αλλά τελικά ηττήθηκε -στο χρίσμα- από τον πρώην αντιδήμαρχο Τζο Λότα, στηρίζει με όλη του την οικογένεια τον προεκλογικό αγώνα του Τραμπ. Αλλωστε, η κόρη του, Αντρια, που είναι επικεφαλής της επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Νέα Υόρκη από το 2017 (και πρώην σύζυγος του εγγονού του Ρίτσαρντ Νίξον, Κρίστοφερ), έχει γνωρίσει προσωπικά τον Ντόναλντ Τραμπ και τη Μελάνια και είναι οπαδός του προέδρου.

Στον στενό κύκλο ομογενών με φιλική σχέση με τον πρώην πρόεδρο είναι ο Φίλιπ Νικοζήσης, επικεφαλής της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Nico Properties Group, LLC, ενώ και άλλοι Ρεπουμπλικανοί ομογενείς αναμένεται το επόμενο διάστημα να ανοίξουν τα χαρτιά τους σχετικά με την υποστήριξή τους προς τον πρώην πρόεδρο.

Η προεκλογική εκστρατεία μέχρι στιγμής δείχνει ότι ο κατηγορούμενος σε πέντε δικαστικές υποθέσεις πρώην πλανητάρχης διατηρεί τη δημοφιλία του και στη ρεπουμπλικανική βάση των Ελληνοαμερικανών και σε μερίδα νέων της Ομογένειας.

* Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά