Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέσχεσε δεκάδες κιλά εκρηκτικών προερχομένων από την Ουκρανία, τα οποία βρέθηκαν κρυμμένα μέσα σε ορθόδοξες εικόνες σε φορτίο που είχε διέλθει μέσω ΕΕ.

Αναλυτικά, η κατάσχεση έγινε στη διάρκεια επιθεώρησης φορτίου θρησκευτικών εικόνων και αντικειμένων στην περιφέρεια του Πσκοφ, στη βορειοδυτική Ρωσία, στα σύνορα με τη Λετονία, αναφέρει η FSB σε ανακοίνωσή της.

Η υπηρεσία αυτή εξέφρασε την ικανοποίησή της που έδωσε τέλος στη «διασυνοριακή διακίνηση μέσω χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκρηκτικών προερχόμενων από την Ουκρανία».

ФСБ совместно с Федеральной таможенной службой перекрыла канал контрабандного ввоза в РФ из Украины через страны Евросоюза взрывных устройств и взрывчатки в православных иконах и церковной утвари. Об этом ТАСС сообщили в ЦОС ФСБ:https://t.co/L4dNvN6cFo pic.twitter.com/THJUkhkr5X

— ТАСС (@tass_agency) April 2, 2024

Σύμφωνα με την FSB, τα εκρηκτικά μεταφέρθηκαν στη Ρωσία από την Ουκρανία μέσω της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας.

Κατασχέθηκαν 70 κιλά αυτοσχέδιων εκρηκτικών έτοιμων για χρήση σύμφωνα με την FSB

Συνολικά κατασχέθηκαν 70 κιλά αυτοσχέδιων εκρηκτικών, όπως και αυτοσχέδιων μηχανισμών «που ήταν κρυμμένοι σε εικόνες και ήταν έτοιμοι για χρήση», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Συνελήφθη ένας ύποπτος για εμπλοκή στη διακίνηση, πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της η FSB, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Όλοι οι διοργανωτές και συνεργοί αυτού του εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένων ξένων πολιτών, θα αποτελέσουν αντικείμενο εντάλματος έρευνας και θα διωχθούν σύμφωνα με το ρωσικό δίκαιο», διαβεβαίωσε η FSB.