Με σύλληψη κινδυνεύει η συγγραφέας του «Χάρι Πότερ», Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, καθώς αμφισβήτησε τον νέο νόμο της Σκωτίας για εγκλήματα μίσους αναφορικά με τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα, η γνωστή συγγραφέας κάλεσε την αστυνομία να τη συλλάβει, σε περίπτωση που θεωρείται ότι έχει διαπράξει αδίκημα.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία της κατηγορίας, η Ρόουλινγκ κατηγορείται για τον λανθασμένο προσδιορισμό των τρανς ατόμων.

 

Η ίδια δήλωσε ότι «η ελευθερία του λόγου και των πεποιθήσεων» θα τερματιζόταν, εάν η ακριβής περιγραφή του βιολογικού φύλου ήταν παράνομη. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Σκωτίας, Χούμζα Γιουσάφ, δήλωσε ότι ο νέος νόμος θα αντιμετωπίσει ένα «ανερχόμενο κύμα μίσους». Ωστόσο, ο Ρίσι Σούνακ υπερασπίστηκε τη συγγραφέα και το δικαίωμα της «ελευθερίας του λόγου» και δήλωσε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να ποινικοποιούνται για θέματα όπως η ταυτότητα των τρανσέξουαλ και ο σεξουαλικός προσανατολισμός.

Ο αρχηγός της αστυνομίας, Jo Farrell, δήλωσε πρόσφατα ότι οι νέοι νόμοι θα εφαρμοστούν «με τρόπο», υποσχόμενος ότι θα υπάρξει «στενός έλεγχος» του τρόπου εφαρμογής της νομοθεσίας και των αναφορών που λαμβάνονται. Ο σκιώδης καγκελάριος των Εργατικών στο Δουκάτο του Λάνκαστερ, Pat McFadden, δήλωσε στο Sky News ότι η JK Rowling δεν πρέπει να συλληφθεί και ότι δικαιούται να έχει την άποψή της.

Πρόσθεσε ότι ήταν αρκετά μεγάλη παράλειψη να μη συμπεριληφθεί ο μισογυνισμός στη νομοθεσία και ότι οι Εργατικοί «δεν σχεδιάζουν να νομοθετήσουν νέα εγκλήματα σε αυτόν τον τομέα», αν έρθουν στην εξουσία.