Σε μία αποκάλυψη «βόμβα» προχωράει η ευρωπαϊκή έκδοση του Politico, καθώς σε εκτενές ρεπορτάζ του αναφέρεται στα πρόσωπα που πολεμάνε στο πλευρό της Ουκρανίας.
Ανάμεσα τους, βρίσκεται και ο 40χρονος Ρώσος νεοναζί Ντένις Καπούστιν. Σε δηλώσεις του στο ευρωπαϊκό μέσο ο Καπούστιν τονίζει ότι «είμαστε οι κακοί, αλλά πολεμάμε με πραγματικά πολύ κακούς».

politico


Αποκάλυψη Politico: Οι γερμανικές αρχές λένε ότι ο Kapustin είναι «ένας από τους πιο επιδραστικούς νεοναζί ακτιβιστές» 

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Jamie Dettmer που υπογράφει το δημοσίευμα προς το παρόν, η Ουκρανία είναι πρόθυμη να αποδεχτεί τη μορφή του κακού. Ως Ρώσος μαχητής που ηγήθηκε εντυπωσιακών παραστρατιωτικών επιδρομών στη Ρωσία από το ουκρανικό έδαφος τόσο φέτος όσο και πέρυσι, το Κίεβο θεωρεί ότι ο Καπούστιν μπορεί να διαδραματίσει ρόλο ως σύμμαχος κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Anti-Putin Russian militia holds press conference near Ukraine border


Αλλά υπάρχουν κίνδυνοι στο να τον κρατάει κανείς πολύ κοντά του. Οι γερμανικές αρχές λένε ότι ο Kapustin -που είναι γνωστός ως Denis Nikitin- είναι «ένας από τους πιο επιδραστικούς νεοναζί ακτιβιστές» στην ευρωπαϊκή ήπειρο, και αυτό είναι θεόσταλτο για τους Ρώσους προπαγανδιστές, οι οποίοι επιδιώκουν να ξεπλύνουν τη δολοφονική εισβολή τους στην Ουκρανία ως μια προσπάθεια «αποναζιστικοποίησης» του Κιέβου.

Ο Καπούστιν ο οποίος είναι ο αρχηγός του Ρωσικού Σώματος Εθελοντών -πρόκειται για τη μεγαλύτερη από τις τρεις ρωσικές πολιτοφυλακές κατά του Κρεμλίνου που λαμβάνουν μέρος σε μάχες στην Ουκρανία- τονίζει τα εξής: «Σκεφτείτε την ταινία ‘Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος’. Πριν, είχατε απλώς καλούς και κακούς ντυμένους στα μαύρα σε καουμπόικες ταινίες, και μετά έρχεται ο Κλιντ Ίστγουντ και είναι επίσης ντυμένος στα μαύρα και πολεμάει για το καλό».

‘You will see us again': Russian militia behind Belgorod attack warns of more incursions


Όπως τονίζει ο Dettmer ο Καπούστιν κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχαν ήταν ντυμένος με μαύρα ρούχα, αν και από αυτά απουσίαζαν τα νεοναζιστικά λογότυπα. Η συνάντησή τους έγινε σε ξενοδοχείο του Κιέβου.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι έχει μια ακροδεξιά σειρά ρούχων από μπλουζάκια και καπέλα διακοσμημένα με λευκές εθνικιστικές και ξενοφοβικές εικόνες, καθώς και με το ναζιστικό σύμβολο 88 – το οποίο είναι ένας όχι και τόσο διακριτικός κώδικας για το «Χάιλ Χίτλερ».

«Περπατώ σε μια λεπτή γραμμή», τονίζει ο Kapustin, σπεύδοντας να αμφισβητήσει την ταμπέλα του νεοναζί και προσθέτει, σχεδόν πειραχτικά, ότι δεν βάζει σβάστικες σε κανένα από τα μπλουζάκια που πουλάει, λες και αυτό αποδεικνύει κάτι, τονίζει ο Dettmer. Πάντα τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ δεν παραλείπουν να σταθούν στην καταγωγή του Καπούστιν και να τον περιγράφουν ως ακροδεξιό χούλιγκαν του ποδοσφαίρου. Άλλωστε αυτό είναι ένα επιχείρημα που ενισχύει το πρόσχημα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Anti-Putin Russian militia holds press conference near Ukraine border


Εντωμεταξύ, η συνεχής προσπάθεια του Κρεμλίνου να παρουσιάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως επανάληψη του Β΄ΠΠ κατά του ναζισμού, στην πραγματικότητα είναι «κούφια». Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν είναι μόνο Εβραίος, αλλά τα ακροδεξιά εξτρεμιστικά κόμματα έχουν σχεδόν αμελητέα υποστήριξη στην εθνική αντιπροσωπευτική πολιτική. Όπως υποστηρίζει το Politico η επιμονή που δείχνει η Μόσχα αναφορικά με τ ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας είναι ναζιστές, παραβλέπει το γεγονός ότι και οι δηλωμένες νεοναζιστικές ομάδες μάχονται για τη Ρωσία. Συμπεριλαμβανομένης της διαβόητης πολιτοφυλακής Rusich, η οποία επιδεικνύει ευχαρίστως ναζιστικά σύμβολα, υποστηρίζει τη ρατσιστική ιδεολογία και έχει κατηγορηθεί για φρικαλεότητες στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία και τη Συρία, καθώς και το Ρωσικό Αυτοκρατορικό Κίνημα της λευκής υπεροχής, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική οργάνωση» από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022, η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός έχει καλωσορίσει νεοναζιστικές ομάδες στις τάξεις του, καθιστώντας «τον υποτιθέμενο λόγο του πολέμου, τη λεγόμενη αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, παράλογο». Παρόλα αυτά, τίποτα από αυτά δεν εμποδίζει τους Ρώσους να αγνοούν τους ναζί στις τάξεις τους και να επικεντρώνονται στον Καπούστιν, ο οποίος χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «White Rex», όπως και η ετικέτα των ρούχων του.


Οι τρεις πολιτοφυλακές που μάχονται κατά του Κρεμλίνου

Τόσο το RVC που ηγείται ο Καπούστιν οσο και η Λεγεώνα "Ελευθερία της Ρωσίας και το Τάγμα Σιβηρίας ήρθαν και πάλι στην επικαιρότητα μετά τις διασυνοριακές επιδρομές που εξαπέλυσαν γύρω από το Κούρσκ και το Μπέλγκοροντ στις 13 Μαρτίου. Μάλιστα παρέμειναν στο ρωσικό έδαφος πολεμώντας για πάνω από δύο εβδομάδες. Η αμέσως προηγούμενη επιδρομή τους σημειώθηκε τον Μάιο του 2023 όταν και εισέβαλαν σε χωριά και πόλεις στην περιοχή του Μπέλγκοροντ.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα το μέλος της Λεγεώνας "Ελευθερία της Ρωσίας" Αλεξέι Μπαρανόφσκι δήλωσε ότι οι τελευταίες επιθέσεις «διατάραξαν τα σχέδια του ρωσικού στρατού και του προκάλεσαν σημαντική ζημιά».

Μιλώντας στο Politico κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, την περασμένη εβδομάδα, o Μπαρανόφσκι ανέφερε ότι η ομάδα του είναι «τακτική μονάδα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας». «Όταν βρισκόμαστε στο έδαφος της Ουκρανίας - είμαστε στρατιώτες του ουκρανικού στρατού, ίσοι σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις με όλους τους άλλους στρατιώτες της Ουκρανίας. Όταν πηγαίνουμε στο έδαφος της Ρωσίας - δεν είμαστε πλέον στρατιώτες της Ουκρανίας, είμαστε ρώσοι πολίτες που έχουν πάρει τα όπλα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που βρίσκονται στον τακτικό στρατό της Ουκρανίας και αποδοκιμάζουν τη σύνδεση μεταξύ των πολιτοφυλακών (ιδίως της RVC) και της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας (HUR). Μάλιστα υποστηρίζουν ότι αυτή η σύνδεση προσφέρει στους Ρώσους μια ευκαιρία προπαγάνδας.

«Και για ποιο λόγο;», αναρωτήθηκε ένας αξιωματούχος που συμμετέχει στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, αλλά ζήτησε να μην κατονομαστεί για να μπορέσει να μιλήσει ελεύθερα. «Αυτές οι πολιτοφυλακές δεν μπορούν να επηρεάσουν τη δυναμική του πολέμου. Ίσως αναστατώνουν λίγο πίσω από τις γραμμές και είναι ενοχλητικές για το Κρεμλίνο, αλλά αυτό δεν αντισταθμίζει τα συνολικά προπαγανδιστικά μειονεκτήματα της χρήσης τους», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Το εγχείρημα είναι ένα σχέδιο του Κίριλο Μπουντάνοφ, του επικεφαλής της HUR. Καθώς οι διασυνοριακές επιδρομές εκτυλίσσονταν τον περασμένο μήνα, ο Μπουτάνοφ επαίνεσε τους Ρώσους παραστρατιωτικούς, κατά τη διάρκεια εθνικού δελτίου ειδήσεων αποκαλώντας τους ως «καλούς πολεμιστές». «Μας βοηθούν από την πρώτη μέρα... Έχουν πολεμήσει σε πολλά από τα πιο καυτά σημεία της Ουκρανίας. Θα προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά για το HUR, ο εχθρός του εχθρού τους είναι φίλος τους. Σύμφωνα με τον Άντρι Γιούσοφ, εκπρόσωπο της HUR «η Ουκρανία θα πρέπει προφανώς να βοηθήσει και εκείνους τους Ρώσους που αγωνίζονται κατά του καθεστώτος Πούτιν για την απελευθέρωση της Ρωσίας». Ακόμη πρόσθεσε ότι οι πολιτοφυλακές δεν δρουν στη Ρωσία με άμεσες εντολές του Κιέβου και οι ενέργειές τους απλώς δείχνουν ότι «το Κρεμλίνο για άλλη μια φορά δεν έχει τον έλεγχο της κατάστασης στη Ρωσία».

Στο μεταξύ ο Καπούστιν δηλώνει ότι οι πολιτοφυλακές έχουν ελευθερία δράσης μόλις περάσουν τα σύνορα, αλλά οι επιδρομές συντονίζονται στενά με το HUR, το οποίο παρέχει υλικοτεχνική βοήθεια, ελέγχει τα επιχειρησιακά τους σχέδια, τους οπλίζει και τους πληρώνει. Και οι τρεις πολιτοφυλακές είναι επίσημα μέρος των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καταταγμένες στη Διεθνή Λεγεώνα, λέει ο Καπούστιν. «Είμαστε επίσημο μέρος του ουκρανικού στρατού, αλλά έχουμε σοβαρές πολιτικές φιλοδοξίες και πολιτική ατζέντα - να απαλλαγούμε από τον Πούτιν», προσθέτει με νόημα.


Ποιος είναι ο Καπούστιν

Γεννήθηκε στη Μόσχα. Μετακόμισε με τους γονείς του στην ηλικία των 17 ετών στην Κολωνία, όπου γρήγορα απέκτησε μια τρομακτική φήμη ως ένας λευκός skinhead, ο οποίος είναι πάντα έτοιμος να τσακωθεί με όλους, ειδικά με τους ακτιβιστές της Antifa. Όπως λέει στο Politico ότι ήταν δυσαρεστημένος με τη μετακόμιση στη Γερμανία και προσθέτει ότι του έλειπαν οι φίλοι του και ένιωθε αποκομμένος.

Εδώ και καιρό έχει εξέχουσα θέση στις τάξεις των χούλιγκαν ενώ πήρε μέρος σε επεισόδια που διεξήχθησαν στη Μασσαλία κατά τη διάρκεια του Euro 2016. Όταν μετακόμισε στο Κίεβο, η Γερμανία ακύρωσε την άδεια παραμονής του το 2019 και του επέβαλε απαγόρευση εισόδου στη ζώνη Σένγκεν για «προσπάθειες κατά του φιλελεύθερου δημοκρατικού πολιτεύματος».

Ακόμη διασυνδέσεις με αμερικανικές νεοναζιστικές ομάδες και το 2021 συνδιοργάνωσε ένα podcast με τον Ρόμπερτ Ρούντο, ιδρυτή του κινήματος Rise Above, το οποίο συμμετείχε στη συγκέντρωση των λευκών ρατσιστών στο Σάρλοτσβιλ.

Παρά τα όσα καταμαρτυρούνται για αυτόν ο Καπούστιν αρνείται ότι είναι νεοναζί, ενώ δεν ξεκαθαρίζει τα «πιστεύω» του. Όμως τονίζει πως «ε όλη μου τη ζωή, πάντα ήθελα να είμαι ο κακός τύπος τύπου Χόλιγουντ. Ο Darth Vader είναι η απόλυτη έμπνευσή μου. Στην ηλικία των επτά ετών, είδα τον Πόλεμο των Άστρων και είπα: ‘Ουάου, αυτός ο τύπος είναι τόσο γ@μ@τος’».

Αν λοιπόν δεν είναι νεοναζί, τότε τι είναι; «Σίγουρα συντηρητικός, σίγουρα παραδοσιακός, σίγουρα δεξιός», λέει ο ίδιος. «Είναι πιο εύκολο για μένα να πω τι απεχθάνομαι, τι αντιμάχομαι στον σύγχρονο κόσμο από το να ονομάσω τις προσωπικές μου πολιτικές απόψεις», προσθέτει.

«Θεωρώ τον εαυτό μου μεγάλο μέρος του δεξιού κινήματος. Αλλά όταν λέμε δεξιό κίνημα, τι σημαίνει αυτό; Θα σήμαινε αυτό ότι αγωνίζομαι για τον ξυλοδαρμό μεταναστών ή κάτι τέτοιο; Όχι, είμαι ένας ενήλικας άνθρωπος. Και αν είχα την εποχή μου ως νεαρός που τσακωνόμουν με μετανάστες στον δρόμο, αυτή η εποχή έχει περάσει προ πολλού. Σκεφτόμασταν ότι ο μετανάστης είναι ο εχθρός. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η κυβέρνηση του Πούτιν», συμπληρώνει ο Καπούστιν.

Πάνω απ' όλα, δηλώνει ότι είναι Ρώσος εθνικιστής, άρα αγωνίζεται για την Ουκρανία, επειδή οι Εώσοι εθνικιστές πρέπει να είναι εναντίον του Πούτιν. «Το να είσαι πατριώτης, να είσαι εθνικιστής, προφανώς σημαίνει να εύχεσαι το καλύτερο για τους δικούς σου ανθρώπους, για τα παιδιά σου, για τη χώρα σου. Αλλά ξέρω ακριβώς ότι ο Πούτιν είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στη Ρωσία. Γι' αυτό λοιπόν οι τύποι, οι πρώην σύντροφοί μου, που πολεμούν γι' αυτόν και θεωρούν τους εαυτούς τους εθνικιστές, είναι ο χειρότερος εχθρός για μένα. Με θεωρούν προδότη. Εγώ τους θεωρώ προδότες», εξηγεί στο Politico.

Ακόμη ο Καπούστιν θεωρεί ότι το καθεστώς του Πούτιν δεν είναι αρκετά εθνικιστικό. «Μπορείς να έχεις μια γαλλική εθνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία στη Ρωσία... Αλλά ποτέ δεν μπορείς να έχεις μια πραγματικά ρωσική. Κάθε φορά που λες, θέλω να ξεκινήσω έναν ρωσικό εθνικό σύλλογο για κάτι, σου λένε: ‘Ο παππούς σου πολεμούσε κατά των Ναζί και τώρα είσαι νεοναζί!’», λέει διαμαρτυρόμενος.

Σε ένα ταξίδι του στη Νότια Αφρική ισχυρίζεται ότι διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πίστευαν ότι η ζωή ήταν καλύτερη υπό το Απαρτχάιντ - αν και παραδέχεται ότι δεν μίλησε με μαύρους Νοτιοαφρικανούς.

«Το ταξίδι μου στη Νότια Αφρική ήταν πολύ σημαντικό για μένα γιατί συνειδητοποίησα τι ήταν παλιά και τι είναι τώρα, αυτή η αποσύνθεση, είναι προφανώς πολύ κρίμα να το βλέπεις αυτό». Ο ίδιος παραδέχεται: «Δεν μίλησα με τους μαύρους. Γι' αυτό και είμαι ανοιχτός. Απλά έλεγα πώς ήταν τα πράγματα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο 40χρονος ξεκίνησε την RVC με μόλις πέντε μέλη. Όπως και οι διοικητές των άλλων δύο ρωσικών πολιτοφυλακών με έδρα την Ουκρανία, δεν λέει πόσους μαχητές έχει τώρα, αν και η Ρωσία τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι περισσότεροι από 2.000 μαχητές συμμετείχαν στις επιδρομές στο Κουρσκ και το Μπέλγκοροντ.

«Είμαστε επίσημο τμήμα του ουκρανικού στρατού, αλλά έχουμε σοβαρές πολιτικές φιλοδοξίες και πολιτική ατζέντα - να βαδίσουμε προς τη Μόσχα και να διαλύσουμε το καθεστώς Πούτιν. Αυτό είναι προφανώς προς το συμφέρον της Ουκρανίας», λέει χωρίς όμως να εξηγεί ποιο σύστημα διακυβέρνησης θα ήθελε να δει στη Ρωσία.

«Είμαστε πλέον σίγουρα μια αξιόλογη δύναμη, διαθέτοντας τα δικά μας όπλα και οχήματα, τους δικούς μας όλμους, τα δικά μας βαριά πολυβόλα και το δικό μας πυροβολικό. Η RVC δεν είναι πλέον μια συμμορία. Είναι ένα σύνταγμα. Έχουμε βάσεις. Έχουμε το δικό μας σύστημα στρατολόγησης», υποστηρίζει.

Ο αρχικός πυρήνας της RVC αποτελούνταν από Ρώσους που ζούσαν ήδη στην Ουκρανία πριν ο Πούτιν ξεκινήσει την εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022. Ο Kapustin λέει ότι οι περισσότεροι νεοσύλλεκτοι τώρα είναι Ρώσοι που ταξιδεύουν μέσω της Γεωργίας για να καταταγούν. «Δεν είναι αποστάτες του ρωσικού στρατού στο σύνολό τους», σημειώνει.

Μάλιστα υποστηρίζει ότι οι τρεις πολιτοφυλακές έχουν διαφορετικές πολιτικές θέσεις. «Και εξαιτίας αυτού έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις στη στρατολόγηση, στον τρόπο με τον οποίο διοικούμε τις μονάδες μας. Στο σώμα μου έχουμε διαλέξεις για την ιδεολογία, όχι μόνο για τη στρατιωτική τέχνη, όχι μόνο για τη σωματική αγωγή, γιατί κατά την άποψή μου η ιδεολογία είναι κάτι που οχυρώνει μια μονάδα», λέει.

«Ένας από τους συναδέλφους σας προσπάθησε να με στριμώξει πρόσφατα και με ρώτησε αν θα δεχόμασταν έναν μαύρο, ή ομοφυλόφιλο ή τρανσέξουαλ που ήθελε να ενταχθεί στο σώμα. Και του απάντησα: ‘Όχι, γιατί δεν θα αισθανόταν άνετα γύρω μας και εμείς δεν θα αισθανόμασταν άνετα γύρω του’», καταλήγει.