Η γενικότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή µετά την ισραηλινή επέµβαση στη Γάζα εκτός από το προφανές ζήτηµα ασφάλειας προκάλεσε και σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Απόρροια αυτής είναι µια αξιοπρόσεκτη και ιδιαίτερα ανησυχητική µεταναστευτική και προσφυγική «έκρηξη», µε την Κύπρο να δέχεται µεγάλο αριθµό προσφύγων, Σύρων από τον Λίβανο.
Αντιθέτως µε την Ελλάδα δηλαδή και ειδικά τις περιοχές της Νότιας Κρήτης και τη Γαύδο, που δέχονται πρόσφυγες και µετανάστες από τη Λιβύη.

Προσώρας πάντως δεν καταγράφεται αύξηση των ροών που προέρχονται από την Αίγυπτο, όπου έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες Παλαιστίνιοι, οι οποίοι φτάνουν στη γειτονική χώρα µέσω της Ράφα. Να σηµειωθεί επίσης ότι αρκετοί είναι οι Αιγύπτιοι πολίτες που αναγκάζονται να µεταναστεύσουν, επειδή δεν αντέχουν την οικονοµική ασφυξία που προκαλεί στη χώρα τους το κλείσιµο της ∆ιώρυγας του Σουέζ από τις συνεχείς πυραυλικές επιθέσεις των ανταρτών Χούθι κατά εµπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.


Εκτιμήσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη για περαιτέρω πίεση της καθόδου Σύρων από τον Λίβανο

Κατά την εκτίµηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, αναµένεται περαιτέρω πίεση στο νησί λόγω της καθόδου Σύρων από τον Λίβανο, οι οποίοι εγκαταλείπουν την περιοχή εξαιτίας της συµµετοχής της Χεζµπολάχ στις πολεµικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Χριστοδουλίδης προσερχόµενος στο χθεσινό υπουργικό συµβούλιο εµφανίστηκε εξαιρετικά ανήσυχος και ανέφερε ότι υπάρχει καθηµερινή σχεδόν κάθοδος Σύρων. Ο Κύπριος Πρόεδρος µίλησε για το θέµα µε την πρόεδρο της Κοµισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενηµερώνοντας σχετικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μίλησα και µε τον πρωθυπουργό του Λιβάνου. Την Κυριακή θα δω ξανά την πρόεδρο της Επιτροπής. Ζητήσαµε συγκεκριµένα (πράγµατα) από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λαµβάνοντας υπόψη ότι ο Λίβανος είναι χώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει οικονοµικά τόσο για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού όσο και για τη διαχείριση των εσωτερικών προκλήσεων που έχει η χώρα. Αναµένουµε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει πιο πρωταγωνιστικό ρόλο και συµφωνήθηκαν και κάποιες ενέργειες µε την πρόεδρο της Επιτροπής και την αρµόδια επίτροπο τις επόµενες ηµέρες», σηµείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, χωρίς ωστόσο να ονοµατίζει τις ενέργειες αυτές.

Μένει να δούµε αν οι Βρυξέλλες θα βοηθήσουν εµπράκτως τις ταλαιπωρηµένες αυτές ψυχές αλλά και τις χώρες πρώτης υποδοχής, οι οποίες θέλουν να συνδράµουν, αλλά δεν µπορούν να σηκώνουν πάντα µόνες το βάρος. Ειδικά από τη στιγµή που το βάρος αυτό είναι δυσανάλογο µε εκείνο που µπορούν να αντέξουν, όπως λόγου χάρη η Κύπρος και η Ελλάδα.