Ρήγµα δηµιουργήθηκε στις σχέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ, µε αφορµή τον πόλεµο στη Γάζα και τις αιτιάσεις του Μπενιαµίν Νετανιάχου για «ευρείας κλίµακας ισραηλινή χερσαία επιχείρηση» στη Ράφα, µε την υπερδύναµη να επιχειρεί να βρεθεί τρόπος αποκλιµάκωσης της έντασης και εκεχειρία µεταξύ των δύο πλευρών.

Ειδικότερα, ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ανοιχτά την αντίρρησή του στην πρόθεση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, επισηµαίνοντας κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι πρόκειται για «λάθος», µε τον δεύτερο, µιλώντας την Τρίτη, να καθιστά σαφές πως υπάρχει «διαφωνία µε τους Αµερικανούς για την ανάγκη εισόδου στη Ράφα». Βέβαια, οι δύο άνδρες συµφώνησαν στην αποστολή διυπηρεσιακής ισραηλινής αντιπροσωπείας στις Ηνωµένες Πολιτείες, µε σκοπό να συζητηθεί το σχέδιο της επίθεσης, µε την αµφιβολία να παραµένει για το κατά πόσον θα ευθυγραµµιστούν ξανά οι δύο δυνάµεις.

Παρότι µετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ο Αµερικανός πρόεδρος στήριξε άνευ όρων το Ισραήλ, το χάσµα µεταξύ του ιδίου και της πολιτικής που ακολουθεί ο Νετανιάχου φαίνεται χαρακτηριστικά από το ότι οι δυο τους είχαν την πρώτη τους επικοινωνία εδώ και έναν µήνα. Ενδεικτικά, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει πάρει ξεκάθαρες αποστάσεις, µε τον Τζο Μπάιντεν να δηλώνει προσφάτως ότι η στρατηγική του Ισραήλ για τον πόλεµο στη Γάζα «κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στη χώρα του», τη στιγµή που οι απώλειες των αµάχων αυξάνονται και η ανθρωπιστική κρίση εντείνεται. Αξιοπρόσεκτο της αλλαγής αυτής είναι η οµιλία του προέδρου της Γερουσίας, Τσακ Σούµερ, ο οποίος αποτελεί τον πλέον υψηλόβαθµο Εβραίο αιρετό αξιωµατούχο, στην οποία δήλωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποτελεί εµπόδιο για την ειρήνη και πρέπει να γίνουν νέες εκλογές στη χώρα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε µετά την τοποθέτηση του Σούµερ ότι αυτή η άποψη «απηχεί τις ανησυχίες πολλών Αµερικανών», προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντας ως «τελείως ανάρµοστη» τη συνέντευξη αυτή.

Η αποστολή του Ισραήλ για τις ΗΠΑ αναµένεται να έχει δύο κορυφαίους διπλωµάτες και έµπιστους συνεργάτες του Νετανιάχου, τον Ρον Ντέρµερ και τον Τζατζί Χανέγκµπι, µε τον Νετανιάχου να επαναλαµβάνει ότι οι ισραηλινές δυνάµεις θα επιτεθούν στη Ράφα, παρά τις διεθνείς πιέσεις που δέχεται, µε σκοπό να µη χάσουν τη ζωή τους άλλοι άµαχοι