Παρά τον σεισμό των 7,4 Ρίχτερ που χτύπησαν νωρίς την Τετάρτη την Ταϊβάν, ο ουρανοξύστης «Ταϊπέι 101» στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας έμεινε ανέπαφος, όπως ακριβώς προέβλεψε η κατασκευή του.

Ο Taipei 101, ο ενδέκατος υψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο, έμεινε αλώβητος, χάρη σε ένα πρωτοποριακό σύστημα: τον μεγαλύτερο αποσβεστήρα μάζας στον κόσμο.

Τι είναι ο αποσβεστήρας μάζας;

Ο αποσβεστήρας μάζας, γνωστός και ως "tuned mass damper" (TMD), είναι μια συσκευή που εγκαθίσταται σε ψηλά κτίρια για να απορροφά τους κραδασμούς που προκαλούνται από σεισμούς ή ισχυρούς ανέμους.

Στην ουσία, πρόκειται για μια βαριά μάζα, η οποία είναι συνδεδεμένη με το κτίριο με ελατήρια και υδραυλικά συστήματα. Η μάζα αυτή ταλαντεύεται αντίθετα από την κίνηση του κτιρίου, εξισορροπώντας την και μειώνοντας δραστικά τις δονήσεις.

Moment 508-metre-high Taipei 101 building sways during earthquake

Η περίπτωση του Taipei 101

Ο αποσβεστήρας μάζας του Taipei 101 είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, με βάρος 660 τόνους. Αποτελείται από 41 δίσκους χάλυβα και αιωρείται μεταξύ του 87ου και του 92ου ορόφου με τη βοήθεια οκτώ υδραυλικών αντλιών.

Η διάμετρος της "σφαίρας", όπως αποκαλείται, αγγίζει τα 5,5 μέτρα και η ταλάντωσή της μπορεί να φτάσει έως και 1,5 μέτρο. Αυτό, όμως, είναι αρκετό για να αντισταθμίσει τους κραδασμούς που προκαλούνται από σφοδρούς ανέμους ή σεισμούς, διατηρώντας το κτίριο σταθερό και ασφαλές.

Η αποτελεσματικότητα του TMD

Στον σεισμό της 23ης Μαρτίου, ο αποσβεστήρας μάζας του Taipei 101 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προστασία του κτιρίου. Η σφαίρα ταλαντεύτηκε έντονα, απορροφώντας μεγάλο μέρος της ενέργειας του σεισμού, με αποτέλεσμα ο ουρανοξύστης να παραμείνει ακέραιος.

Αυτό το εντυπωσιακό παράδειγμα αποδεικνύει την αξία και την αποτελεσματικότητα των αποσβεστήρων μάζας, οι οποίοι αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για την προστασία ψηλών κτιρίων από φυσικές καταστροφές.



Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον σεισμό, ενώ o αριθμός των τραυματιών ξεπέρασε τα ξημερώματα της Πέμπτης τους 1.000, φτάνοντας συγκεκριμένα τους 1.038. Παράλληλα, αγνοείται η τύχη 20 ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονταν καθ' οδόν προς ένα εθνικό πάρκο, ανακοίνωσαν οι Αρχές, την ώρα που οι διασώστες χρησιμοποίησαν σκάλες για να απομακρύνουν με ασφάλεια τους κατοίκους από κτίρια.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα θύματα βρίσκονται στην ορεινή, αραιοκατοικημένη κομητεία Χουάλιεν, στην ανατολική Ταϊβάν, όπου εντοπίστηκε και το επίκεντρο του σεισμού.