Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ουράνια γεγονότα αναμένεται να λάβει χώρα αύριο, Δευτέρα 8/04, και αυτό δεν είναι άλλο από την ολική έκλειψη ηλίου.

*Διαβάστε εδώ: ΗΠΑ - Oλική έκλειψη ηλίου: Γιατί είναι τόσο ξεχωριστή - Παροξυσμός για το φαινόμενο


Ποιοι θα δουν την ολική έκλειψη ηλίου

Τμήματα της Βόρειας Αμερικής θα βυθιστούν στο σκοτάδι, όταν θα σημειωθεί αύριο η ολική έκλειψη ηλίου.

Αν ο καιρός το επιτρέψει, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν κατά μήκος μιας στενής διαδρομής από την ακτή του Ειρηνικού στο Μεξικό έως τον ανατολικό Καναδά μπορούν να κοιτάξουν προς τον ουρανό και να δουν τη σελήνη να σβήνει τον ήλιο.

Σημειώνεται ότι όσοι ζούμε στην Ευρώπη, δεν θα δούμε μια ολική έκλειψη μέχρι το 2026.

Ωστόσο, για όσους ζουν στην Ιρλανδία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, μια μερική έκλειψη μπορεί να είναι ορατή το βράδυ της Δευτέρας, αν ο ουρανός είναι καθαρός από σύννεφα.

Υπενθυμίζεται πως η ολική έκλειψη ηλίου πραγματοποιείται 18 χρόνια, μετά το αντίστοιχο φαινόμενο του 2006 που ήταν ορατό από το Καστελόριζο.


Έκλειψη ηλίου: Απαραίτητα τα ειδικά γυαλιά

Για μια τέτοια ξεχωριστή ημέρα, τα ειδικά γυαλιά για την έκλειψη είναι απαραίτητα και εκατομμύρια άνθρωποι σπεύδουν να τα αγοράσουν.

Η εταιρία που κατασκευάζει τα γυαλιά κάνει λόγο «για ένα φαινόμενο που μπορεί να χαρακτηριστεί με 30 Super Bowls».

Ο CEO της εταιρίας Τζον Τζέριτ, εκτιμά ότι η εταιρία θα πουλήσει 75 εκατομμύρια ζευγάρια ενώ στην αντίστοιχη έκλειψη του 2017 είχαν πουληθεί 45 εκατομμύρια!


Ποιοι οι κίνδυνοι του να κοιτάξεις τον ήλιο με γυμνά μάτια

Ο ήλιος είναι η ισχυρότερη πηγή ενέργειας στο ηλιακό σύστημα. Η ενέργεια που εκπέμπει είναι τόσο έντονη που μπορεί πραγματικά να κάψει την όραση.

Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο λόγω της ανατομίας των ματιών μας, ανέφερε ο Joel Schuman, πρόεδρος της οφθαλμολογίας στο NYU Langone Health, στο Voz.

Όταν το φως εισέρχεται στα μάτια μας, ο φακός εστιάζει το φως στον αμφιβληστροειδή, που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού. Βλέπουμε χάρη στους χημικούς αισθητήρες του αμφιβληστροειδούς που αντιλαμβάνονται την παρουσία του φωτός και μεταδίδουν πληροφορίες στον εγκέφαλο, εξηγεί ο ειδικός.

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας μπορεί να χειριστεί το έμμεσο ηλιακό φως μια χαρά. Σκεφτείτε όμως τι συμβαίνει όταν κρατάτε έναν μεγεθυντικό φακό στον ήλιο.
Συγκεντρώνει το φως αρκετά έντονα ώστε να ανάψει φωτιά.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με τον φακό στο μάτι σας όταν εστιάζεται απευθείας στον ήλιο, τονίζει. Το χειρότερο είναι ότι το έγκαυμα του αμφιβληστροειδούς δεν επουλώνεται όπως ένα ηλιακό έγκαυμα στο δέρμα.

«Δεν είναι ποτέ ασφαλές να κοιτάτε απευθείας τις ακτίνες του ήλιου, ακόμη κι αν ο ήλιος είναι μερικώς καλυμμένος. Ακόμη και όταν ο ήλιος είναι κατά 99% καλυμμένος, μπορεί να προκαλέσει ζημιά», προειδοποιεί η NASA.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0cgjk6j6915)