Το ηλιακό μας σύστημα θα έχει πολύ διαφορετική όψη, όταν ο Ήλιος πεθάνει, με εύλογη την απορία, αν θα μπορέσει η Γη και οι άλλοι πλανήτες να «επιβιώσουν» ή θα εξαφανιστούν;

Η απάντηση δίνεται για το τι θα συμβεί όταν έρθει το τέλος του Ήλιου στο περιοδικό «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» (MNRAS). Σύμφωνα με τη μελέτη, ο Ήλιος καίει υδρογόνο στον πυρήνα του, αλλά μόλις αυτό εξαντληθεί, θα διασταλεί και θα γίνει ερυθρός γίγαντας, πριν καταλήξει λευκός νάνος. Αυτή είναι η τελική κατάσταση των άστρων, όταν έχουν κάψει όλα τα καύσιμά τους.

Οι ερευνητές λένε ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Ήλιος θα συνθλίψει και θα καταπιεί τους εσωτερικούς πλανήτες, Ερμή και Αφροδίτη. Όσον αφορά στον δικό μας πλανήτη, τη Γη, ακόμα και αν ζήσει περισσότερο από το άστρο της, τον Ήλιο, δε θα καταφέρει να είναι κατοικήσιμη. 

Για να καταλήξουν στο πως μπορεί να μοιάζει το ηλιακό μας σύστημα σε πέντε δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα, οι ερευνητές μελέτησαν τι συμβαίνει σε πλανητικά συστήματα, όπως το δικό μας, όταν τα αστέρια που τα φιλοξενούν γίνονται λευκοί νάνοι. Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν τι συμβαίνει στους αστεροειδείς, τα φεγγάρια και τους πλανήτες, που περνούν κοντά από λευκούς νάνους και διαπίστωσαν ότι η τύχη αυτών των σωμάτων είναι πιθανό να είναι εξαιρετικά βίαιη και καταστροφική.

Το τέλος της Γης;

Όσον αφορά στον πλανήτη μας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ, Μπόρις Γκένσικε εξηγεί ότι: «Το αν η Γη μπορεί απλώς να απομακρυνθεί αρκετά γρήγορα πριν ο Ήλιος προλάβει να την κάψει δεν είναι σαφές, αλλά [αν το κάνει] η Γη [και πάλι] θα χάσει την ατμόσφαιρα και τον ωκεανό της και δεν θα είναι πολύ ωραίο μέρος για να ζει κανείς». Ο καθηγητής εκτιμά ότι «τα θλιβερά νέα είναι ότι η Γη πιθανότατα απλώς θα καταβροχθιστεί από έναν διαστελλόμενο Ήλιο, πριν αυτός γίνει λευκός νάνος».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, αν η Γη καταβροχθιστεί από τον Ήλιο μαζί με την Αφροδίτη και τον Ερμή, αυτό θα άφηνε τον Άρη και τους τέσσερις γίγαντες αερίων, Δία, Κρόνο, Ουρανό και Ποσειδώνα, σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, που θα έχει γίνει λευκός νάνος. Την ίδια ώρα, οι επιζώντες αστεροειδείς και τα μικρότερα φεγγάρια πιθανότατα θα διαλυθούν και θα γίνουν σκόνη πριν πέσουν στο νεκρό αστέρι.

Παρολ' αυτά, τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρο, με τον καθηγητή Γκένσικε να τονίζει ότι «ενώ πιστεύουμε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο με τις μελέτες μας, η μοίρα αυτών των συστημάτων είναι πολύ πιο πολύπλοκη από ότι θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε».