Βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας αποκαλύπτει σοκαριστικές εικόνες από τροχονομικό έλεγχο στο Σικάγο, όπου αστυνομικοί έριξαν έως και 96 σφαίρες σε έναν 26χρονο άνδρα, τον Dexter Reed, σκοτώνοντάς τον. Το περιστατικό έλαβε χώρα σε κατοικημένη γειτονιά και εγείρει ερωτήματα για υπερβολική βία από την πλευρά των αστυνομικών.

Τι δείχνει το βίντεο

Το βίντεο, που λήφθηκε στις 21 Μαρτίου, δείχνει τους αστυνομικούς να έχουν σταματήσει τον Reed για έλεγχο, καθώς δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας.

Ένας από τους αστυνομικούς του ζητά να βγει από το όχημα, αλλά εκείνος αρνείται.

Ξαφνικά, ενώ πέντε αστυνομικοί περικυκλώνουν το αυτοκίνητο με προτεταμένα όπλα, ακούγεται ένας πυροβολισμός.

Αμέσως μετά, ακολουθεί καταιγισμός πυροβολισμών από τους αστυνομικούς προς τον Reed.

Σύμφωνα με έρευνα, οι αστυνομικοί έριξαν συνολικά 96 σφαίρες σε διάστημα 41 δευτερολέπτων.

Bodycam video shows fatal Chicago police shooting of Dexter Reed

«Κατεβάστε το παράθυρο. Κατέβασε το παράθυρο».

«Τι κάνεις;» ρωτάει ο αστυνομικός. «Μην ανεβάζεις το παράθυρο. Μην ανεβάζεις το παράθυρο».

Ο αστυνομικός τραβάει το χερούλι της πόρτας του οδηγού – η οποία φαίνεται να είναι κλειδωμένη – και στη συνέχεια τραβάει ένα όπλο. «Ξεκλειδώστε τις πόρτες τώρα. Ξεκλειδώστε τις πόρτες τώρα» φωνάζει ο αστυνομικός, ενώ ένας άλλος αστυνομικός φωνάζει ακριβώς τα ίδια.

Ο οδηγός προφανώς λέει: «Εντάξει, προσπαθώ». Δευτερόλεπτα αργότερα, ξεσπούν πυροβολισμοί.

«Για μένα αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από απλή δολοφονία»

Τα μέλη της οικογένειας του Reed και οι δικηγόροι τους δήλωσαν ότι δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί οι αστυνομικοί – αρκετοί από τους οποίους φορούσαν πολιτικά ρούχα – κατέκλυσαν το αυτοκίνητό του με όπλα.

«Ο Ντέξτερ σταμάτησε επειδή δεν φορούσε τη ζώνη ασφαλείας του. Τώρα αυτό αφήνει πολλά, πολλά ερωτήματα», δήλωσε ο δικηγόρος.

Ο θείος του Reed, Roosevelt Banks, δήλωσε ότι θα πανικοβαλλόταν σε αυτό το σενάριο.

«Εάν βρισκόμουν σε αυτή την κατάσταση, θα ήμουν τρομοκρατημένος. Δεν θα ήξερα πώς να… αντιδράσω παρά μόνο να προστατεύσω τον εαυτό μου», δήλωσε ο Banks αφού παρακολούθησε το αστυνομικό υλικό.

«Αφού τον πυροβόλησαν… προσθέσατε γεμιστήρες στο όπλο τους. Αυτό για μένα δεν είναι τίποτα άλλο παρά σκέτη δολοφονία» είπε.

Ωστόσο, ο πρόεδρος ενός συνδικάτου αστυνομικών του Σικάγο, του Fraternal Order of Police Chicago Lodge #7, υπερασπίστηκε την αντίδραση των αστυνομικών.

«Φυσικά και υπερασπιζόμαστε ξεκάθαρα τις ενέργειες των αστυνομικών μας», έγραψε ο John Catanzara Jr. σε ηλεκτρονικό μήνυμα στο CNN.