Ας μην βγει... Κασσάνδρα, δηλαδή αληθές στις προβλέψεις του, το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, επιστήμονες του οποίου υπέγραψαν έκθεση για το Σούπερ ελ Νίνιο και αναφέρθηκαν σε σοκαριστικό αριθμό νεκρών το προσεχές εξάμηνο. Συγκεκριμένα, μιλούν για 451.000 νεκρούς στον πλανήτη μόνο από την ακραία ζέστη που θα συνοδεύσει το φαινόμενο, ενώ στο λογαριασμό δεν βάζουν τις ξηρασίες, τις πυρκαγιές, την πείνα και τις πλημμύρες που θα προκύψουν συνεπαγωγικά. Οι προβλέψεις για τη θερμοκρασία λήγουν τον Φεβρουάριο του 2027, ωστόσο οι επιστήμονες συνομολογούν ότι ο μακάβριος απολογισμός θα είναι εκτατός μέχρι τον Ιούνιο ή και τον Ιούλιο του ίδιου έτους.  

Διαβάστε: Νέο κλιματικό ρεκόρ: Η ατμόσφαιρα της Γης συγκρατεί περισσότερο νερό από ποτέ

Σούπερ ελ Νίνιο: Η Νιγηρία τη μακάβρια πρωτιά

Ενώ το Σούπερ ελ Νίνιο έκανε ιστορικό υψηλό σε καταγεγραμμένη θερμοκρασία τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, δηλαδή αρκετούς μήνες πριν την αναμενόμενη κορύφωσή του, οι επιστήμονες τρομάζουν από τα στοιχεία που προκύπτουν. Τους είναι τόσο τρομακτική η αύξηση, που το αποκαλούν «απίστευτο» και «επιπέδου Γκοτζίλα». «Η εκτίμηση για 451.000 ανθρώπους είναι τόσο μεγάλος αριθμός που μπορεί να προκαλεί μούδιασμα, αλλά αποτελείται από γονείς και παιδιά, παππούδες και γιαγιάδες και γείτονες, ανθρώπους που πηγαίνουν στη δουλειά, φροντίζουν τις οικογένειές τους και ζουν τη ζωή τους», δήλωσε ο καθηγητής Μάικλ Γκρίνστοουν, συνιδρυτής του Εργαστηρίου Κλιματικών Επιπτώσεων και στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο οποίος συνυπέγραψε την έκθεση.

Σύμφωνα με πίνακα που δημοσίευσε ο «Guardian», από τις 10 χώρες που θα πληγούν περισσότερο μόνο η Βραζιλία, πέμπτη στη λίστα, δεν είναι από την Αφρική ή την Ασία. Η Νιγηρία, η Ινδονησία, το Σουδάν, η Ινδία είναι στις πρώτες τέσσερις θέσεις, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Νίγηρας, Τσαντ, Φιλιππίνες και Βιετνάμ είναι από κάτω. Οι ΗΠΑ βρίσκονται μεταξύ των 20 χωρών με τις σημαντικότερες επιπτώσεις, με 3.500 προβλεπόμενους επιπλέον θανάτους λόγω ζέστης. Γενικότερα, η περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική και η νοτιοανατολική Ασία θα πληγούν σε μεγάλο βαθμό.

el-ninio-pinakas

Αξίζει να σημειωθεί πως το  Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων προειδοποίησε τον Αύγουστο, και προειδοποιεί από τότε, ότι είναι πιθανό να ωθήσει περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε οξεία πείνα και να αυξήσει τις τιμές. Εξάλλου, το ίδιο φαινόμενο το 1877-1878 προκάλεσε περισσότερους από 50 εκατομμύρια θανάτους λόγω ξηρασίας και λιμού, με την Ινδία, τη Βραζιλία και την Κίνα να πλήττονται περισσότερο.

Οι προβλέψεις έγιναν χρησιμοποιώντας μεθόδους που παρακολουθούν τη μηνιαία σχέση μεταξύ της θερμοκρασίας και των πρόσθετων θανάτων λόγω θερμότητας σε 24.378 περιοχές σε όλο τον κόσμο. Αυτό, σύμφωνα με τον «Guardian», συνδυάστηκε με τις προβλέψεις για υψηλότερες θερμοκρασίες λόγω του Ελ Νίνιο τους επόμενους μήνες. Η τιμή αναφοράς ήταν ο αριθμός των θανάτων λόγω θερμότητας στον μέσο μήνα από το 1996 έως το 2025.