Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι γερμανικές αρχές καθώς υπάρχουν φόβοι για πιθανές επιθέσεις βραχίονα του ISIS κατά τη διάρκεια του Euro 2024. Άλλωστε μέσα στην εβδομάδα υπήρξαν απειλές του Ισλαμικού Κράτους για επιθέσεις σε γήπεδα όπου διεξάγονταν αγώνες για τα προημιτελικά του Champions League και για τον λόγο αυτό υπήρχαν αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο «Emirates» του Λονδίνου στο «Metropolitano» της Μαδρίτης, αλλά και στο Stade de france του Παρισιού.

Μάλιστα οι γαλλικές αρχές επιστράτευσαν την ειδική αντιτρομοκρατική ομάδα BRI, έπειτα από ανάρτηση στο μέσο Al Zaim το οποίο αναπαράγει μηνύματα του ISIS - K. Υπενθυμίζεται ότι ο ISIS-K ανέλαβε την ευθύνη για τη φονική τρομοκρατική επίθεση στο δημαρχείο Κρόκου στη Μόσχα τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με την BILD, το τρέχον τεύχος της Voice of Khorasan περιέχει ένα κάλεσμα για τρομοκρατικές επιθέσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τους Γερμανούς κρατικούς αξιωματούχους, βάζουν στο στόχαστρο το τουρνουά της UEFA.

Οπως αναφέρει η Daily Mail το τεύχος περιλαμβάνει μια σειρά από γραφικά, μεταξύ των οποίων και ένα που δείχνει μια εικόνα τρομοκράτη που κρατάει όπλο και είναι ντυμένος με καμουφλάζ πάνω σε ένα γερμανικό τρένο ή τραμ S-Bahn με τίτλο: "Τελευταία κλήση πριν από την έξοδο". Δίπλα του βρίσκεται ένα κουτί με ετικέτα για εκρηκτικά, κάτω από μια πινακίδα που γράφει "Καλώς ήρθατε στην Ευρώπη".

Ένα άλλο δείχνει ένα drone να πετάει πάνω από το πρόσφατα ανακαινισμένο Bernabeu και έχει ως λεζάντα: «Αν σας περιορίζουν και σας καταπιέζουν στο έδαφος, τότε χτυπήστε τους από τον ουρανό».

«Αν σας περιορίζουν και σας καταπιέζουν στο έδαφος, χτυπήστε τους από τον ουρανό. Αν οι εχθροί της θρησκείας του Αλλάχ μπλόκαραν το δρόμο της Εγίρας (Χίτζρα στα Αραβικά – η φυγή του προφήτη Μωάμθε από τη Μέκκα στη Μεδίνα το 622 μ.Χ.), δεν μπορούν να μπλοκάρουν το δρόμο της πάλης».

Το κείμενο του ISIS συνεχίζει τις απειλές: «Πατήστε τους άπιστους με το όχημά σας, τρυπήστε τους με μαχαίρια, δηλητηριάστε τις τροφές τους, ανατινάξτε με σφαίρες τα μυαλά τους και πυρπολήστε τα σπίτια τους». Ειδικό κάλεσμα απευθύνεται ιδιαίτερα στους νέους οπαδούς του ISIS σημειώνοντας ότι «η ευθύνη των νέων είναι μεγαλύτερη από οπουδήποτε αλλού».

Γερμανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας θεωρούν ότι ο βραχίονας ISIS-K (Ισλαμικό Κράτος-Επαρχία Χορασάν) του ΙSIS διαθέτει ένα οργανωμένο δίκτυο άνω των 100 τζιχαντιστών στη δυτική Ευρώπη, οι μισοί εκ των οποίων βρίσκονται στη Γερμανία.

«Αυτό [το προπαγανδιστικό άρθρο] δείχνει ότι το ISIS-K θέλει να πραγματοποιήσει πάση θυσία εντυπωσιακές επιθέσεις, ανεξάρτητα από το πώς ή από ποιον. Γι’ αυτό το λόγο καλούνται τώρα να εξαπολύσουν επιθέσεις όλοι οι πιθανοί δράστες, περιλαμβανομένων ριζοσπαστικοποιημένων ατόμων και των λεγόμενων μοναχικών λύκων», δήλωσε αξιωματούχος στην Bild.

Συνελήφθησαν τρεις έφηβοι που σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις σε ναούς

Την ίδια ώρα οι γερμανικές αρχές ασφαλείας προχώρησαν στη σύλληψη τριών εφήβων με την υποψία ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα τοπικά μέσα, επικαλούμενα την αστυνομία, πρόκειται για δύο κορίτσια 15 και 16 ετών και έναν 16χρονο. Δήλωναν «έτοιμοι» να κάνουν τις επιθέσεις, με ισλαμιστικά κίνητρα. Και οι τρεις διαμένουν στη δυτική Ρηνανία - Βεστφαλία. Τα εντάλματα σύλληψής τους βγήκαν το σαββατοκύριακο του Πάσχα των Καθολικών, όπως είπε η αστυνομία.


Δόξαζαν τον ISIS

Η γερμανική Bild μεταφέρει πως οι συλληφθέντες δόξαζαν την τρομοκρατική ομάδα ISIS και, μεταξύ άλλων, σχεδίαζαν να επιτεθούν σε πιστούς κατά τη διάρκεια λειτουργιών σε ιερούς ναούς. Άλλοι στόχοι τους ήταν αστυνομικοί και αστυνομικά τμήμα, στα οποία σκέφτονταν να «χτυπήσουν» με μαχαίρια και βόμβες μολότοφ.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές οι έφηβοι είχαν φτιάξει ένα κοινό chat όπου συνομιλούσαν για τα πλάνα τους. Παρότι δεν είναι συγκεκριμένο σχέδιο επίθεσης σε συγκεκριμένο χρόνο ή τόπο, οι ερευνητές «σίγουρα είδαν κίνδυνο» και προχώρησαν σε έρευνα.