«Περιµένετε µια σφαγή πολύ σύντοµα... Αυτή τη φορά θα σας χτυπήσουµε τόσο δυνατά στο κεφάλι, που οι µελλοντικές γενιές, Θεού θέλοντος, θα σας θυµούνται και οι πόνοι και οι πληγές του παρελθόντος θα ξεχαστούν... Ναι! Πολύ βαριά, θανατηφόρα, αιµατηρά, καυτά και καταστροφικά χτυπήµατα. Περιµένετε!».

Η προειδοποίηση του Ισλαµικού Κράτους (ISIS) προκαλεί εγρήγορση στους ευρωπαϊκούς µηχανισµούς, που σπεύδουν να θωρακίσουν περαιτέρω τα σύνορα της Ε.Ε., οδηγώντας παράλληλα το ένα µετά το άλλο τα κράτη-µέλη στην αναβάθµιση της ασφάλειάς τους.

Το µακελειό της προπερασµένης Παρασκευής στο µουσικό θέατρο Crocus City Hall, στα περίχωρα της Μόσχας, µε πάνω από 140 νεκρούς, που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ και αδιακρίτως από 4 υπηκόους Τατζικιστάν, και µε δεκάδες τραυµατίες επαλήθευσε µε τον χειρότερο τρόπο τις εκτιµήσεις ότι η διεθνής τροµοκρατία, παρά τα τεράστια πλήγµατα που δέχεται κατά καιρούς, όπως τη διετία 2016-2018 στη Συρία και το Ιράκ, δηµιουργεί νέους θύλακες και γιγαντώνεται ξανά.

Στην Ελλάδα από τις αρχές Μαρτίου, όταν οι αµερικανικές και οι βρετανικές υπηρεσίες ενηµέρωσαν για τον κίνδυνο επιθέσεων στη ρωσική πρωτεύουσα από το ISIS, η ΕΥΠ και η Αστυνοµία πραγµατοποίησαν σωρεία ελέγχων στα κέντρα φιλοξενίας µεταναστών, σε περιοχές όπου διαµένουν κυρίως Αφγανοί, και στις φυλακές, ενώ επεξέτειναν σε διάρκεια και εύρος την παρακολούθηση της δραστηριότητάς τους στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύµφωνα µε πληροφορίες των ελληνικών υπηρεσιών, οι στρατολόγοι του τρόµου επιλέγουν νέα µέλη κυρίως από χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπως το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν, και από τις ορεσίβιες κοινότητες των Κοζάκων, τα οποία ακολούθως πολιτογραφούν στο Αφγανιστάν και αφού τους εντάξουν στα καραβάνια των προσφύγων, τους στέλνουν προς τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Το σχέδιο εφαρµόζεται τουλάχιστον 2 χρόνια και από τις έως τώρα έρευνες έχουν καταγραφεί 47.000 ύποπτοι σε ευρωπαϊκά εδάφη.

Υπολογίζεται ότι 2.000-3.000 εξ αυτών είναι «µοναχικοί λύκοι», υπό την έννοια ότι δρουν ή επιθυµούν να δράσουν ατοµικά, διαθέτουν ωστόσο «στρατηγείο» αναφοράς. Παρά το γεγονός ότι Ταλιµπάν και ISIS διαπνέονται από θανάσιµο µεταξύ τους µίσος, εν τούτοις παρακρατικές οµάδες του Τατζικιστάν έχουν ισχυρά ερείσµατα στο Αφγανιστάν µέσω της πλέον αµφιλεγόµενης προσωπικότητας του ασιατικού κόσµου, του Γκουλ Χαµίροφ, συνταγµατάρχη της ειδικής αστυνοµίας, ο οποίος το 2015 είχε αυτοµολήσει στο ISIS και ήταν από τους βασικούς οργανωτές του λαθροµεταναστευτικού ρεύµατος προς την Ε.Ε.

Ο Αφγανός

Μεταξύ εκείνων που πέρασαν τότε τα θαλάσσια σύνορα ήταν και ο γιος του Μπεχρούς, ο οποίος διέµενε ως Αφγανός πρόσφυγας στη Σάµο, ωστόσο τα ίχνη του χάθηκαν το 2018 µετά την εκδήλωση πυρκαγιάς στον καταυλισµό και αργότερα οι Ρώσοι ενηµέρωσαν τις ελληνικές αρχές ότι σκοτώθηκε σε κάποια φυλακή της χώρας του, όπως νωρίτερα είχε συµβεί και µε τον πατέρα του στη Συρία. Σηµειώνεται ότι η Ελλάδα έχει συνάψει διπλωµατικές σχέσεις µε το Τατζικιστάν και είναι διαπιστευµένη στην πρωτεύουσα Ντουσάµπε µέσω της πρεσβείας στη Μόσχα, άρα η ενηµέρωση περνά µέσα και από το ρωσικό «κανάλι».

Επέκταση ερευνών

Οι δαιδαλώδεις διαδροµές του ISIS, σε συνάρτηση µε τη µετακίνηση εκατοντάδων Ρώσων πρακτόρων της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU στο εξωτερικό από το 2018 και µετά, καθιστά σχεδόν αδύνατη την κατηγοριοποίηση των «δορυφόρων» τους, µία εκ των οποίων ήταν και η Ρωσίδα κατάσκοπος «Μαρία Τσάλλα».

Η Αλεξάντροβα Σµίρεβα (το πραγµατικό της όνοµα) κατάφερε να διαφύγει από την Αθήνα στα τέλη του 2022 και έκτοτε αναζητούνται οι «σύνδεσµοί» της στην Ελλάδα όχι µόνο σε επίπεδο διπλωµατικών και θρησκευτικών παραγόντων, αλλά και στους κόλπους Αφγανών και Πακιστανών σχετιζόµενων µε την οργάνωση ISIS-K της επαρχίας Χορασάν του Ανατολικού Ιράν, που πλέον έχει λάβει τα ηνία της τυφλής βίας. Αλλωστε η ΕΥΠ «οδηγήθηκε» στο Ληξιαρχείο Αµαρουσίου και διαπίστωσε την αναντιστοιχία στα ονόµατα των χειρόγραφων και ηλεκτρονικών αρχείων, αξιοποιώντας πληροφορίες από τις αντίστοιχες υπηρεσίες σε Ολλανδία, Αυστρία, Ιταλία και Βοσνία, όπου επίσης είχαν συλληφθεί ή διασταυρωθεί στοιχεία ρ ωσικής καταγωγής υπόπτων για επαφές µε πυρήνες τζιχαντιστών.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής